Afgelopen week zag ik een inspirerende blogpost voorbijkomen van Pauline, de dame achter het succesvolle (correctie: MEGAsuccesvolle) blog Uitpaulineskeuken.nl. Daarin schreef ze over haar wensen en dromen op eet- en kookgebied voor het nieuwe jaar, en riep anderen op dit ook eens op te schrijven en te delen via social media met de hastag #foodbucketlist (of was het nu #foodbucketlisttag? Ooo, ik ben zo’n Twitter-kneus :-/ )
Tof idee, maar dat ga ik dus niet doen, dacht ik bij mezelf. Dit blog is namelijk vooral bedoeld om lekkere recepten op te delen, niets meer en niets minder. Ik heb er geen behoefte aan om mijn privé-foto’s/kijk op de wereld/ziel & zaligheid met jou, mijn dierbare lezer, te delen. Niet omdat ik me daar te goed voor voel, maar misschien wel omdat ik daar stiekem iets te verlegen voor ben. Wie interesseert het nou? En ook omdat ik geen zin heb in een Enge Arie voor mijn deur of mijn persoonlijke kiekjes op een of andere vage site. Mijn spruitjestaart-recept mag je hebben, van mijn zoon blijf je af 😉
Enfin, de foodbucketlist van Pauline dus. Daar wilde ik niks over schrijven totdat ik besefte dat ik ‘m de afgelopen dagen al helemaal tot in detail in mijn hoofd had ingevuld. Damnit.
Dus daar gaan we dan, vooruit met de geit. Een zeldzame, ‘persoonlijke’ blogpost over mijn wensen, plannen, dromen voor 2016. Een spreekwoordelijke stok achter de deur. Kijken we volgend jaar rond deze tijd wat er van mijn voornemens terecht is gekomen 😉
Food bucket list #1 In welk restaurant wil je graag eten?
Samen met een paar collega’s heb ik het plan opgevat om eens in de twee á drie maanden te gaan eten bij een restaurant zonder ster, maar één die er wellicht wel tegenaan zit. Restaurants waar je echt goed eten kunt verwachten, met écht goede wijnen, verrassende smaakcombinaties, en een prettig prijskaartje. Restaurant Florent in Utrecht staat op de nominatie, verder hebben we nog geen concrete plannen. Met mijn lief hoop ik ein-de-lijk eens sushi te gaan eten in het Okura Amsterdam. Zie een beetje op tegen de rekening achteraf, maar het schijnt echt heel goed te zijn. Daarnaast hoop ik ook dit jaar weer een of meerdere keren aan te schuiven in Restaurant As te Amsterdam. Tot voor kort woonde ik hier om de hoek en man, wat kom ik daar toch graag. Geen poespas, toefje zus en plukje zo, maar origineel & intens bevredigende gerechten. En in de zomer kun je heerlijk in de tuin zitten, met uitzicht op de buitenkeuken. Superfijn!
Food bucket list #2 Wat koop je altijd kant en klaar maar wil je zelf helemaal from scratch maken?
Het lijkt me best leuk om een keer sambal zelf te maken ofzo, maar om eerlijk te zijn denk ik dat ik dat NOOIT ga doen. Ik kook zonder pakjes & zakjes, maar bepaalde dingen laat ik graag aan anderen over. Wat wél een ambitie van me is: meer groente & fruit uit eigen tuin. Nu ik sinds april dit jaar een eigen tuin heb, hoeft het niet meer bij dromen te blijven. Een paar maanden terug heb ik een klein frambozenstekje geplant, en natuurlijk hoop ik dat die binnen no time uitgroeit tot een indrukwekkende struik waar ik handenvol frambozen kan afhalen, de hele zomer lang. Ook ga ik in het voorjaar onder meer pompoenen, courgettes & wortels. Ben héél benieuwd, haha. O, enne ik weet niet of dat telt maar: ik wil heel graag kippen. Een stuk of drie á vier, die dan lekker verse eitjes leggen en over het terrein scharrelen.
Food bucket list #3 Welk gerecht zou je nog een keer willen proeven?
Een paar weken terug heb ik voor het eerst een Dutch Weed Burger gegeten, een 100% plantaardige burger gemaakt van onder meer, jawel, zeewier & soja. Die burger stond al een tijdje op mijn to-eat-lijstje. Ik ben geen vegetariër, laat staan veganist, maar ik volg deze eettrend wel met interesse. Hoe je het ook wendt of keert, het is wel écht iets nieuws, die burger. En ik vond ‘m bovendien nog lekker ook! Maar goed, die burger heb ik dus al gegeten, dus what’s next? Eeeeeeh, mag ik daar op een later moment nog op terugkomen?
Food bucket list #4 Wat wil je nog aan je keukenstash toevoegen?
Lastig. Ik schreef al eerder dat ik voor een fanatieke thuiskok nogal weinig coole keukenspullen heb, en heel eerlijk gezegd verwacht ik dan ook weinig verandering op dat vlak in 2016. Ik heb al een keukenmachine, staafmixer én gewone mixer, de rest leen ik wel. Ik ben niet zo’n big spender, and proud of it, trouwens. Maar mooi servies: dáár begin ik stiekem wel een zwak voor te krijgen. Ik kom graag bij de kringloop, maar ben ook fan van de prachtige kommetjes van Tokyo Design Studio (verkrijgbaar bij de Bijenkorf). Verder kijk ik reikhalzend uit naar de collectie die Piet Hein Eek dit jaar in samenwerking met IKEA lanceert. Daar zit onder andere een bestekset bij die me heel tof lijkt.
Food bucket list #5 Wat is je ultieme foodie-wens?
Daar kan ik kort over zijn: een kind opvoeden dat alles lust 🙂
Food bucket list #6 In welk land wil je de oorspronkelijke versie van een gerecht proeven?
Voorlopig zit het er even niet in, maar ik zou heel graag nog een keer naar Japan, China en Indonesië willen. Ik ben dól op de Aziatische keuken, en zou daar nog wel veel meer over willen leren. Ik heb een paar jaar terug een maand door Thailand gereisd en daar ook een kookcursus gevolgd, daar pluk ik nu nog de vruchten van. Maar voor zomer 2016 staat er eerst reis naar Zuid-Afrika in de planning. Ook leuk 😉
Food bucket list #7 Wat wil je leren eten?
Oesters. Ik vind het eigenlijk een tikje kneuzig van mezelf, maar zo’n levend, glibberig blobbeestje uit zijn schelp schoffelen en naar binnen slobberen, dat trekt me gewoon niet. Maar anderen zeggen dat dat waarschijnlijk aan de oesters lag die ik heb gegeten en ik het echt nog een keer moet proberen. Gegratineerde oesters blief ik trouwens wel, maar dat telt niet, vind ik. Alles is lekker met kaas.
Food bucket list #8 Voor wie zou je nog een keer willen koken?
Voor de schrijver Willem Frederik Hermans. Maar die is helaas in 1995 overleden. Ik ben al zo lang ik me kan herinneren fan zijn werk en het lijkt me dan ook fantastisch om hierover met hem aan mijn keukentafel te converseren. En dan mogen die andere Grote Twee ook best aanschuiven, vooruit. Ken je de film Midnight in Paris van Woody Allen? Nou, een beetje dat idee. Enfin, ik droom nog even verder…
Food bucket list #9 Wat zou je nog willen leren in de keuken?
Ha, now we’re talking! Eén van de fijne dingen aan koken vind ik dat je eigenlijk nooit uitgeleerd bent. Er zijn altijd wel nieuwe keukens om te ontdekken, nieuwe gerechten om te maken, en klassiekers om te perfectioneren. Ik zou dit jaar op zich graag beter de basistechnieken onder de knie willen krijgen. Echt goed leren snijden, vis fileren, vlees uitbenen, dat soort dingen. Denk erover om een avondcursus te doen. Misschien weet jij een leuke in Amsterdam & nabije omgeving? Ik hou me zeer aanbevolen!
Food bucket list #10 Welke food-challenge zou je nog een keer willen doen?
Ik zou graag nog minder eten willen verspillen en afval willen produceren. #nofoodwaste! Ik probeer hier doorgaans al wel op te letten maar toch moet ik af en toe de koelkast door om allerlei beschimmelde potjes en verlepte groenten weg te gooien. En daar geneer ik me dan best een beetje voor. Minder afval is beter voor het milieu, beter voor mijn portemonnee en geeft me bovendien een beter gevoel. Hier ga ik dus serieus werk van maken in 2016!
Zo, hèhè, dat is eruit. Trouwens, welke plannen hebben jullie voor 2016 op eetgebied? Nog goede voornemens? Zijn er dingen die je anders zou willen doen? Eetgelegenheden die je graag wil bezoeken? Dingen die je heel graag wil hebben? Ik ben benieuwd 🙂
Femke says
Wat een toffe plannen! Ik houd me van harte aanbevolen als proefkonijn ;).