Chocolademousse met karamel zeezout
Porties Prep Tijd
4schaaltjes 20minuten
Passieve Tijd
2uur
Porties Prep Tijd
4schaaltjes 20minuten
Passieve Tijd
2uur
Ingrediënten
Voor de chocolademousse
Voor de karamelsaus
Extra
Instructies
Zo maak je de chocolademousse:
 1. Pak een vetvrije beslagkom voor de eiwitten en ander schaaltje voor de eidooiers.
 2. Hoe maak je een kom vetvrij? Goed afwassen met heet water en afwasmiddel, afdrogen en dan even na vegen met citroensap.
 3. Splits de eieren. Doe de eiwitten in de vetvrije beslagkom en de dooiers in het andere schaaltje.
 4. Pak nu een handmixer. Maak de gardes vetvrij met citroensap en klop de eiwitten stijf. Dit duurt echt wel een minuut of 5. De eiwitten zijn stijf wanneer je de beslagkom op z’n kop kunt houden.
 5. Breek de chocolade in stukjes in een vuurvast kommetje. Verwarm 2x circa 1 minuut in de magnetron en roer tussendoor tot alle chocolade vloeibaar is.
 6. Laat de chocolade even afkoelen op kamertemperatuur en klop dan de eierdooiers er met een vork doorheen.
 7. Schep de opgeklopte eiwitten in drie delen voorzichtig door het chocolademengsel. Let op: nooit andersom (dus chocolade bij eiwitten gooien), dan wordt je mousse niet luchtig. (Het welbekende baksteeneffect).
 8. De mousse is klaar wanneer je geen witte vlokjes meer ziet.
 9. Verdeel de chocolademousse over vier schaaltjes en laat minimaal 2 uur in de koelkast opstijven.
Zo maak je de karamelsaus
 1. Doe 100 gram suiker samen met 3 el water in een steelpannetje. Laat de suiker op zeer laag vuur smelten.Let op: vooral niet roeren!
 2. De suiker zal smelten tot siroop. Eerst is die helder van kleur, maar de kleur wordt heel snel lichtbruin (= karameliseren). Haal nu snel de pan van het vuur, mooi lichtbruin kan heel snel doorslaan naar bruin en verbrand.
 3. Verwarm de slagroom in een apart pannetje. Zet het steelpannetje met de karamel terug op het vuur en voeg scheutje voor scheutje de slagroom toe. Blijf nu goed roeren!
 4. Voeg als laatste een klontje roomboter toe aan je karamelsaus en roer er doorheen. Haal de pan van het vuur en laat je saus afkoelen.
Serveren
 1. Haal de schaaltjes chocolademousse vlak voor serveren uit de koelkast. Beschenk royaal met de karamelsaus en bestrooi elk schaaltje met een flinke snuf grof zeezout.
Notities
 • Zin in drank? Voeg dan wanneer je de chocolade hebt gesmolten en de eierdooiers wil toevoegen een lepel of 4 whiskey toe.
 • Geen zin om karamelsaus te maken? Met een toef slagroom on top smaakt deze chocolademousse met karamel zeezout natuurlijk ook heel prima 😉
 • Ei-allergie of kleine kinderen op bezoek? WTS to the rescue! Op deze site staat gewoon al een recept voor chocolademousse zonder ei.