Friese pepernoten
Porties Prep Tijd
1grote pot vol 15minuten
Kook Tijd
15minuten
Porties Prep Tijd
1grote pot vol 15minuten
Kook Tijd
15minuten
Ingrediënten
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Mix eerst alle droge ingrediënten in een beslagkom: basterdsuiker, bakmeel, tarwebloem, bakpoeder, speculaaskruiden, anijszaad en zout.
  2. Verwarm de honing circa 30 seconden in de magnetron tot deze supervloeibaar is. Giet in de beslagkom en roer samen met de melk goed door. Eerst met een lepel, en later knedend met de hand.
  3. Deeg te korrelig? Nog een beetje melk erbij. Deeg te nat? Een beetje zelfrijzend bakmeel erbij.
  4. Kneed alle ingrediënten tot een samenhangende bol deeg. Rol het deeg uit tot dikke slierten en snij in kleine plakjes. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  5. Omdat er geen ei in het deeg zit, is het best lastig om er bolletjes van te maken. Daarom heb je zonnebloemolie nodig. Giet wat olie in een apart bakje. Doe een paar druppels tussen je handpalmen, pak een stukje deeg en rol een mooi bolletje.
  6. Leg het bolletje op de bakplaat, druk een beetje plat. Maak nog meer balletjes en verdeel over de bakplaat tot deze vol is. Met deze hoeveelheid deeg kon ik circa 3 bakplaten vullen.
  7. Kluts het ei in een kopje en bestrijk de pepernoten met een beetje ei. Schijf in de oven en bak in circa 15 minuten mooi bruin.
  8. Als je Friese pepernoten uit de oven komen, zijn ze nog wat zacht en taaitaaïg. Eenmaal afgekoeld zijn ze lekker knapperig.
Notities
  • In een afgesloten blik of pot blijven de pepernoten een paar dagen goed (daarna worden ze knoerthard, niet aan te raden voor mensen met vullingen, haha.)
  • Ik heb er een hekel aan om moeilijk vloeibare zaken als honing in grammen aan te geven, sorry daarvoor. Maar op een andere manier gaat het niet. Mijn tip: kijk hoeveel er in de verpakking zit, en gok. Ongeveer 300 g is ook prrrima.