Ik heb een aartslelijke fondueset. Niks niet retro, niet zo’n gezellig aardewerken kom met handvat en een petroleum-warmhoudplaatje eronder. Nee, ik heb een aluminium, roestvrijstalen beest dat werkt op elektriciteit. Gekregen bij wijze van romantisch cadeau van manlief, jáááren geleden toen ik nog op een studentenkamer woonde van 12 m2 en we nog maar net verkering hadden. Maar hier is het ding: hij doet het nog steeds en hij doet het ge-wel-dig. Een diepte-investering dus, haha. En belangrijker nog: door deze fondueset heb ik geleerd hoe makkelijk en lekker het is om kaasfondue zelf te maken. Hier het recept, voor zover je daarvan kunt spreken.
Ingrediënten
- 200 g gruyere geraspt
- 200 g emmentaler geraspt
- 1 teen knoflook
- 0,5 fles witte wijn (zie wijntip onderaan het recept)
- 1 paprika
- 0,5 bakje champignons
- 3 stengels bleekselderij
- 250 g cherrytomaatjes
- 1 vers stokbrood
Porties: personen
Instructies
- Snij de champignon in plakjes, de paprika in reepjes en de bleekselderij in stukjes. Was de cherrytomaatjes en verwijder de kroontjes. Zet in bakjes op tafel.
- Pers een teentje knoflook in de knoflookpers en doe in de pan.
- Zet de pan op het vuur en voeg in plukjes de geraspte kaas toe, en in scheutjes de wijn. Telkens als de kaas gesmolten is (en de wijn dus kokendheet), doe je er weer wat wijn bij, en een beetje kaas. Goed blijven roeren!
- Ga door tot de kaas op is en je een egale, smeuïge massa hebt.
- Haal je kaasfondue van het vuur en zet op tafel, liefst op een warmhoudplaatje.
- Snij het brood in plakjes en... AANVALLEN MAAR!
Notities
- Vieze witte wijn zorgt voor vieze kaasfondue. There, I said it. Zelf gebruik ik het liefst Grüner Veltliner, niet te zoet en matcht goed met de kaas. Koop twee flessen en drink de wijn die je niet gebruikt IN je fondue tijdens het fonduen op 😉
- Bovenstaande rauwe groente zijn slechts een suggestie. Voel je vrij om zelf te kiezen wat je lekker vindt.
- Stolt je kaasfondue halverwege het tafelen? Verwarm dan weer even op het fornuis (goed roeren!).
- Last but not least: zoals je leest gebruik ik geen bindmiddel in mijn kaasfondue. Is bij mij echt niet nodig. Wil je toch het zekere voor het onzekere nemen? Gebruik dan een beetje maizena of allesbinder.
Deel dit Recept
Geef een reactie