Kruidnotenpudding met sinaasappelsaus
Porties Prep Tijd
12personen 15minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
10minuten 3uur
Porties Prep Tijd
12personen 15minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
10minuten 3uur
Ingrediënten
Voor de pudding:
En verder:
Instructies
 1. Zet een grote kookpan op middelhoog vuur en giet hier de melk en de slagroom in.
 2. Weeg de suiker en griesmeel af en doe samen met de speculaaskruiden bij het melkmengsel.
 3. Was de sinaasappel, rasp het oranje deel van de schil boven de pan (let op: het witte deel is bitter). Pers de sinaasappel uit en giet het sap bij de melk.
 4. Breng het melkmengsel al roerend en op rustig vuur langzaam aan de kook. Als je niet goed roert, zakt de griesmeel naar de bodem en koekt dan makkelijk aan.
 5. Als het melkmengsel tegen de kook aanzit, zul je merken dat het dikker wordt. Dit duurt ongeveer 10 minuten vanaf start.
 6. Roer nog een paar keer goed door en draai het vuur dan uit. Roer nu voorzichtig de pepernoten door het mengsel en giet in de vorm. Laat ietsje afkoelen, dek zorgvuldig af met vershoudfolie en zet weg op een koude plek.
 7. Na circa drie uur is de pudding voldoende gesteven.
 8. Maak nu de sinaasappelsaus: verhit het sap en de suiker in een steelpannetje totdat de suiker is opgelost en het sausje enigszins ingedikt. Klop de maizena erdoor om het sausje dikker te maken en draai het vuur uit. Laat de saus afkoelen en dien lauw of koud bij de pudding op.
 9. En what about the pudding? Vul een grote schaal met heet water en zet de vorm hierin. Laat de vorm hierin een paar minuutjes dobberen en warm worden.
 10. Haal de puddingvorm uit de kom, leg er een bord bovenop en keer om.
 11. Als het goed is, laat de pudding vanzelf los. Zo niet, bewaar dan je geduld en laat de vorm nog iets langer opwarmen in het water. Het komt goed, echt waar!
Notities
 • Vroeger gruwelde ik werkelijk van het vel op zelfgemaakte pudding. Dat probleem los je, weet ik nu, makkelijk op door het dessert af te dekken met vershoudfolie. Goed aandrukken, dan krijgt velvorming geen kans!
 • Dit recept stond eerder in de Nieuwe Meerbode.