Oer-Hollandse erwtensoep maken – Ik ben dol op het sinterklaasfeest. De liedjes, de gezelligheid, de tradities. Met z’n allen rondom een wasmand cadeautjes zitten, lachen om elkaars gedichten, potje thee bij de hand en een stukje roomboter banketstaaf van de bakker in de pan. Héérlijk! Maar pakjesavond kan niet beginnen zonder een kom oer-Hollandse erwtensoep. Veel mensen zien er tegenop dit zelf te maken maar als je eenmaal weet hoe, wil je niet anders meer. Ik leerde dit recept van mijn lieve schoonmoeder. De instructies zijn doodeenvoudig, de ingrediëntenlijst kort, het enige wat deze soep van je vraagt is een beetje aandacht en geduld. Echt waar, iedereen kan het. Fijne 5 december alvast!
* Dit recept stond eerder in De Nieuwe Meerbode.
- 500 g spliterwten
- 0,5 knolselderij
- 5 grote uien
- 1 flinke prei
- 1 grote winterpeen
- 1 aardappel
- 2 liter kraanwater
- 4 rundrbouillonblokjes
- 200 g spekreepjes
- 1 rookworst
- 2 laurierblaadjes
- peper & zout
- Zet een grote pan op het vuur en doe hier het water en de bouillonblokjes in.
- Snipper de uien, snij de prei in ringen en de aardappel en winterpeen in blokjes. Schil de halve knolselderij en snij in blokjes.
- Gooi alle groente samen met de spekreepjes, laurierblaadjes en spliterwten in de pan. Laat de soep circa 2 uur op laag vuur koken. Regelmatig even kijken en roeren.
- Bijna klaar? Proef op zout en peper en voeg desgewenst van beiden iets toe. Snij vlak voor serveren de rookworst in plakjes en kook 5 minuten mee met de soep.
- Voor het optimale smaakresultaat: laat de pan soep 1 nacht buiten staan, in de vrieskou.
Karin de Waal says
De erwtensoep is goddelijk volgens mijn man! Een mooier compliment kun je niet krijgen. Ik sluit mij er overigens bij aan ?.
Willemijn says
Aaaaah, dat zal mijn schoonmoeder heel leuk vinden om te horen! Dankjewel 🙂