Rijstepap maken met gewone rijst – Hebben jullie dat nu ook? Ik zet doorgaans theewater op voor een heel weeshuis, hou altijd soep over en kook standaard teveel rijst. Zo’n restje rijst doe ik dan braaf in de koelkast of vriezer, maar vervolgens vergeet ik ’t en kan ik die rijst alsnog weggooien. Doodzonde, en belachelijk ook, als je er goed bij nadenkt. Daarom bedacht ik me laatst: ik eet een paar keer in de week havermout, waarom niet een keertje rijstepap? Vroeger aten wij dit thuis met bruine suiker en witte (dessert)rijst. Maar rijstepap maken met gewone rijst en een pietsje honing is ook een dikke aanrader. Zeker wanneer je zilvervliesrijst gebruikt, tover je in een handomdraai een gezond en vezelrijk ontbijtje op tafel!
- 40 g gekookte zilvervliesrijst
- 150 ml melk halfvol
- 0,5 vanillestokje alleen de zwarte zaadjes
- 0,5 tl kaneel
- 1 tl honing
- Doe een restje zilvervliesrijst van de vorige dag samen met de melk en kaneel in een steelpannetje en breng heel geleidelijk op een laag vuurtje aan de kook.
- Snij het vanillestokje doormidden, schraap het merg (= de zwarte zaadjes) eruit en doe zowel het stokje als de zaadjes bij je rijstepap.
- Laat circa 10 minuten koken op een klein vuurtje. Zodra je pap gaat bubbelen is bijna klaar. Draai het vuur dan op z'n allerlaagst en laat nog zo'n 3-4 minuten pruttelen tot de rijst zacht en smeuïg is, en de pap gebonden.
- Roer een theelepel honing door je rijstepap met vanille & kaneel en serveer met wat stukjes verse peer, banaan of ander comfort fruit.
- Liever geen zilvervliesrijst? Deze pap kun je met elke soort rijst maken die je maar wilt.
- Liever geen koemelk? Gebruik dan sojamelk of amandelmelk. Een tl honing toevoegen is dan in de meeste gevallen niet meer nodig, plantaardige melk is vaak al gezoet.
Geef een reactie