Zelf chips maken: sweet chili & naturel zeezout
Porties Prep Tijd
1persoon 5minuten
Passieve Tijd
25minuten
Porties Prep Tijd
1persoon 5minuten
Passieve Tijd
25minuten
Ingrediënten
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Was de gewone aardappel en snij die vieze plekjes weg, schil de zoete aardappel.
  2. Snij beiden in dunne plakjes met de kaasschaaf (voorzichtig voor je vingers!) en doe in aparte bakjes. Doe in beide bakjes 2 el olie en meng goed met de aardappelschijfjes.
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Ik heb een kleine oven, dus ik bak mijn chips in 2x. Verdeel de plakjes zoete aardappel over de bakplaat. Let op: liefst zo min mogelijk plakjes op elkaar. Bestrooi de plakjes met keukenzout en wat chilivlokken.
  4. Schuif de bakplaat in de oven en bak de chips circa 10 minuten. Haal de bakplaat eruit, draai de plakjes met een vork zoveel mogelijk om en hup, dan weer 10 minuten in de oven.
  5. De chips zijn klaar als ze op de meeste plaatsen goudbruin en knapperig lijken en een beetje opkrullen.
  6. Laat de chips voor consumptie een minuut of 5 rusten op een groot, droog bord. Dan drogen ze nog wat en zijn ze des te knapperiger wanneer je ze eet.
  7. *** Bereidingswijze van de naturel-zeezout-chips: verdeel de plakjes over de bakplaat, bestrooi met zeezout en bak in 2 x 10 minuten af.
Notities
  • Chips nog iets te vochtig? Laat ze nog een paar minuutjes langer in de oven, op een iets lagere stand (bijvoorbeeld 160 ºC).
  • Verzin je eigen smaakcombi! Niet zo’n chili-fan? Paprikapoeder is ook heel lekker op zoete-aardappel-chips, bijvoorbeeld.
  • Lekker met: een (al dan niet alcoholvrij) biertje.