• Home
  • Recepten
  • Instagram
  • Recepten-index
  • Over What’s that smell
  • Contact

Whatsthatsmell.nl

Foodblog voor elke dag

Koffiecake met amandelcrumble

24 mei 2016 by Willemijn Leave a Comment

Koffiecake met amandelcrumble – Ik ben dol op de geur van koffie en drink vrijwel elke ochtend 1 of 2 cappuccino’s of latté’s. Maar om mezelf nu een koffie-addict te noemen? Nou, nee. Daarvoor ken ik teveel mensen wiens bestaan zo’n beetje rondom koffie draait. Mijn vader bijvoorbeeld, daar moet je wezen voor een serieus smakelijk kopje koffie. Hij koopt kleine zakjes bijzondere koffie met idem maling bij de koffiespecialist en bewaart die in de vriezer. Ook de bereiding van een kopje koffie verloopt uiterst precies en eigenlijk heeft hij liever niet dat iemand anders dan hij zijn superdeluxe machine bedient. (En geef ‘m eens ongelijk want het is verbazingwekkend makkelijk om zo’n stervensduur espresso-apparaat te molesteren.) Toen ik onlangs jarig was werd ik door mijn vaders passie voor koffie getriggerd en bedacht ik deze cake.

In Amerika zijn coffee cakes een bekend fenomeen: cake die je bij je kopje koffie eet, niet per se met koffie als ingrediënt. In dit recept doet het kopje loeisterke koffie in ieder geval z’n werk en geeft het gebak een diepe, intense smaak die mij een beetje aan tiramisu doet denken. Door de twee structuren (cake én crumble) heeft deze koffiecake bovendien een bijzonder prettig mondgevoel, zoals dat ook wel heet. Enfin, genoeg geluld. Bakken maar!

Koffiecake met amandelcrumble
Koffiecake met amandelcrumble
Recept afdrukken
  • MaaltijdBaksels, Gebak
  • KeukenAmerikaans
Porties Prep Tijd
1 cake 15 minuten
Kook Tijd
60 minuten
Porties Prep Tijd
1 cake 15 minuten
Kook Tijd
60 minuten
Koffiecake met amandelcrumble
Koffiecake met amandelcrumble
Recept afdrukken
  • MaaltijdBaksels, Gebak
  • KeukenAmerikaans
Porties Prep Tijd
1 cake 15 minuten
Kook Tijd
60 minuten
Porties Prep Tijd
1 cake 15 minuten
Kook Tijd
60 minuten
Ingrediënten
Nodig voor de cake:
  • 125 g roomboter
  • 150 ml loeisterke koffie
  • 100 ml amandelmelk (mag ook gewone melk)
  • 3 eieren
  • 300 g basterdsuiker lichtbruine
  • 300 g zelfrijzend bakmeel
  • 3 el Amarula of amaretto
Nodig voor de topping:
  • 50 g bloem
  • 50 g roomboter
  • 50 g basterdsuiker lichtbruine
  • 1 handje amandelen (liefst met schilletje)
  • 1 snuf zout
Verder nodig:
  • 1 standaard cakeblik (circa 25 cm lang)
  • extra boter & bloem om in te vetten
Porties: cake
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Smelt de roomboter in de magnetron.
  2. Meng in een beslagkom eerste de droge ingrediënten voor de cake: basterdsuiker, zout en zelfrijzend bakmeel.
  3. Kluts de eieren, melk, koffie, likeur en boter in een maatbeker (= lekker hoog) door elkaar en giet bij de overige ingrediënten in de beslagkom.
  4. Roer met een lepel alle ingrediënten in de beslagkom goed door elkaar totdat je een egaal beslag hebt.
  5. Vet de cakevorm in met boter en bebloem de vorm. Giet het koffiecakebeslag in de vorm en schuif de cake de oven in.
  6. Maak nu de topping: doe bloem, koude boter en suiker samen in een schone kom en wrijf met je vingers fijn tot een mooi kruimeldeegje.
  7. Hak de amandelen grof en meng door het kruimeldeeg.
  8. Haal de cake na 15 minuten weer uit de oven en bestrooi met het kruimeldeeg.
  9. Plaats de cakevorm weer terug in de oven, draai de temperatuur terug naar 180 °C. Bak je koffiecake met amandelcrumble in circa 45 minuten goudbruin en gaar.
    Koffiecake met amandelcrumble2
Notities
  • Oma's trucje: prik met een satéprikker in de cake. Komt de prikker er schoon uit? Dan is de cake gaar. Blijft er beslag aan het stokje plakken? Laat de cake dan nog even 10 minuten langer in de oven.
  • Hou je niet van alcohol in je gebak? Laat de Amarula dan lekker weg.
  • Meer van de frisse cakes? Deze citroencake met crème fraîche is ook to die for, mmm!
Deel dit Recept

Gerelateerd

Filed Under: Bij de koffie/thee, Feestrecepten Tagged With: Comfort food, Feestrecept, Voor grote gezelschappen, Vooraf te maken, Zoet

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWSTE RECEPTEN

  • Recept gevulde eieren met guacamole
  • Snelle hammousse zelf maken
  • Kruidnotenpudding met sinaasappelsaus
  • Mini-saucijzenbroodjes maken
  • Pasta met geroosterde-paprika-tapenade & dragon
  • Pappa al pomodoro (tomatensoep met brood)
  • Koffiecake met amandelcrumble
  • Gezonde kwarktaartjes met aardbeien

VOLG WHAT’S THAT SMELL

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

RECENTE REACTIES

  • Laura op Havermoutmuffins met frambozen
  • Willemijn op Pasta met romige tomaat-mascarponesaus
  • Erica op Pasta met romige tomaat-mascarponesaus
  • Willemijn op Hartige cake met pompoen & feta
  • Johanna op Hartige cake met pompoen & feta

BEKEND VAN

Koken met Willemijn Visser Nieuwe Meerbode

SUPPORTED BY

Recruitment

Willemijn Visser - zelfstandig redacteur

CATEGORIEËN

  • 3x favoriet
  • Avondeten
  • Bij de koffie/thee
  • Bijgerechten
  • Bonen- en peulvruchtenrecepten
  • Borrelrecepten
  • Broodbeleg
  • Brunchrecepten
  • Burgers maken
  • Chinese rijsttafel maken
  • Feestrecepten
  • Geen categorie
  • Gezonde recepten
  • Hartige-taart-recepten
  • Jam maken
  • Kipgerechten
  • Lunchrecepten
  • Magnetronkoken
  • Menu's
  • Nagerechten
  • Ontbijtrecepten
  • Ovengerecht
  • Pastarecepten
  • Pizza maken
  • Rijst- & noodlerecepten
  • Saladerecepten
  • Smoothierecepten
  • Soeprecepten
  • Stamppotrecepten
  • Stoofpotrecepten
  • Toetjesrecepten
  • Tortillarecepten
  • Vegetarische recepten
  • Visgerechten
  • Vleesgerechten
  • Wraps maken

Copyright © 2023 · Crave Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in