• Home
  • Recepten
  • Instagram
  • Recepten-index
  • Over What’s that smell
  • Contact

Whatsthatsmell.nl

Foodblog voor elke dag

Citroencake met crème fraîche

7 januari 2016 by Willemijn 2 Comments

Citroencake met crème fraîche – Sinds ik een blog ben begonnen, wordt me vaak gevraagd of ik ‘iets’ mee wil nemen als ik ergens op bezoek ga of kom eten. En hoewel ik hierbij wil benadrukken dat ik géén cateringbedrijf ben gestart, maar een site met recepten in de hoop anderen te inspireren om ZELF dingen te maken (mama 😉 ), ben ik de beroerdste niet. Als ik de tijd heb, is het een ideale gelegenheid om nieuwe recepten uit te proberen. Dat ik niet alles zelf hoef op te eten zie ik als een voordeel, zeker in deze – voor mij – balansmaand. Zoals dat zo vaak het geval is heb ik het recept voor deze citroencake met crème fraîche verzonnen door goed naar de inhoud van mijn koelkast en voorraadkast te kijken. Ik vind gewone cake al snel te droog maar door de toevoeging van crème fraîche is deze citroenvariant supersmeuïg en zacht geworden. Tikje cheesecake-achtig zelfs. De citroen-icing is echt de kers op de taart, eh… cake. Niet weglaten hoor! 🙂

ps: dit is mijn 100ste recept in 5 maanden tijd, WHOE-HOE!!!

Citroencake met crème fraîche
Citroencake met crème fraîche
Recept afdrukken
  • MaaltijdBaksels
Porties Prep Tijd
1 cake 10 minuten
Kook Tijd
50 minuten
Porties Prep Tijd
1 cake 10 minuten
Kook Tijd
50 minuten
Citroencake met crème fraîche
Citroencake met crème fraîche
Recept afdrukken
  • MaaltijdBaksels
Porties Prep Tijd
1 cake 10 minuten
Kook Tijd
50 minuten
Porties Prep Tijd
1 cake 10 minuten
Kook Tijd
50 minuten
Ingrediënten
Voor de citroencake
  • 250 g bloem + beetje extra om cakeblik te bebloemen
  • 200 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 200 g roomboter + beetje extra om in te vetten
  • 200 g crème fraîche
  • 4 eieren
  • 2 citroenen
  • 3 tl bakpoeder
  • 1 snuf zout
Voor het glazuur
  • 2 el citroensap
  • 80 g poedersuiker
Porties: cake
Instructies
  1. Smelt de roomboter in een kommetje in de magnetron. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Doe boter, crème fraîche, eieren en suiker in een beslagkom. Was de citroenen zorgvuldig, rasp het gele deel van de schil boven de kom. Snij de citroenen daarna doormidden en knijp eveneens boven de kom uit.
  3. Mix met een keukenmixer alle ingrediënten in de kom tot een smeuïge massa.
  4. Doe nu de droge ingrediënten bij het beslag: bloem, zout en bakpoeder. Mix alle ingrediënten tot een egaal cakebeslag.
  5. Vet een standaard cakeblik (is circa 25 cm lang) in met een beetje roomboter. Bebloem het blik, en klop het teveel aan bloem boven de gootsteen uit.
  6. Giet het cakebeslag in de vorm en schuif in het midden van de oven. Bak je citroencake met crème fraîche af in circa 45-50 minuten.
  7. Hoe weet je of je cake gaar is? Prik met een satéprikker of breipen in de cake. Blijft je prikker schoon? Dan is je cake gaar. Zo niet, dan blijft er beslag aan kleven en moet je cake nog een minuut of 10 langer in de oven.
  8. Laat je citroencake afkoelen op een rooster. Pas als de cake helemaal is afgekoeld kun je het glazuur aanbrengen.
  9. Voor het glazuur: meng 2 el citroensap met de poedersuiker in een kommetje en giet voorzichtig over je cake uit. Laat even uitharden, snij in plakjes en serveer bij een kopje thee of koffie.
    citroencake met crème fraîche
Deel dit Recept

Gerelateerd

Filed Under: Bij de koffie/thee, Feestrecepten Tagged With: Comfort food, Feestrecept, Voor grote gezelschappen, Vooraf te maken, Zoet

Comments

  1. Laura says

    21 september 2016 at 10:05

    Ik heb de cake deze week gemaakt zonder de topping en hij was lekker fris! Ik miste de topping helemaal niet en denk ook dat ik er de volgende keer iets minder suiker in doe. Heb er alleen wat poedersuiker overheen gestrooid. Bedankt! Groetjes Laura

    Beantwoorden
    • Willemijn says

      26 september 2016 at 20:05

      Wat leuk om te horen, dankjewel voor je reactie! Ik zie recepten van anderen ook altijd als startpunt voor eigen experimenten dus begrijp je helemaal 😉

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWSTE RECEPTEN

  • Recept gevulde eieren met guacamole
  • Snelle hammousse zelf maken
  • Kruidnotenpudding met sinaasappelsaus
  • Mini-saucijzenbroodjes maken
  • Pasta met geroosterde-paprika-tapenade & dragon
  • Pappa al pomodoro (tomatensoep met brood)
  • Koffiecake met amandelcrumble
  • Gezonde kwarktaartjes met aardbeien

RECENTE REACTIES

  • Laura op Havermoutmuffins met frambozen
  • Willemijn op Pasta met romige tomaat-mascarponesaus
  • Erica op Pasta met romige tomaat-mascarponesaus
  • Willemijn op Hartige cake met pompoen & feta
  • Johanna op Hartige cake met pompoen & feta

BEKEND VAN

Koken met Willemijn Visser Nieuwe Meerbode

SUPPORTED BY

Managementgoeroes

Willemijn Visser - zelfstandig redacteur

CATEGORIEËN

  • 3x favoriet
  • Avondeten
  • Bij de koffie/thee
  • Bijgerechten
  • Bonen- en peulvruchtenrecepten
  • Borrelrecepten
  • Broodbeleg
  • Brunchrecepten
  • Burgers maken
  • Chinese rijsttafel maken
  • Feestrecepten
  • Geen categorie
  • Gezonde recepten
  • Hartige-taart-recepten
  • Jam maken
  • Kipgerechten
  • Lunchrecepten
  • Magnetronkoken
  • Menu's
  • Nagerechten
  • Ontbijtrecepten
  • Ovengerecht
  • Pastarecepten
  • Pizza maken
  • Rijst- & noodlerecepten
  • Saladerecepten
  • Smoothierecepten
  • Soeprecepten
  • Stamppotrecepten
  • Stoofpotrecepten
  • Toetjesrecepten
  • Tortillarecepten
  • Vegetarische recepten
  • Visgerechten
  • Vleesgerechten
  • Wraps maken

VOLG WHAT’S THAT SMELL

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Copyright © 2025 · Crave Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in