• Home
  • Recepten
  • Instagram
  • Recepten-index
  • Over What’s that smell
  • Contact

Whatsthatsmell.nl

Foodblog voor elke dag

Friese pepernoten

13 november 2015 door Willemijn Geef een reactie

Hoera! Sinterklaas is weer in het land. De hoogste tijd dus voor een pepernotenrecept. En wat voor één…! Ik wil deze kans meteen ook even aangrijpen om een groot misverstand de wereld uit te helpen. Véél mensen denken dat dit Friese pepernoten zijn. WRONG! Ken uw pappenheimers, eh… Pepernoten. Deze oud-Hollandse deeghompen hebben echt niets te maken met de knapperige, naar anijs smakende, oprjochte Friezen. Friese pepernoten bevatten geen boter en zijn dus niet zo brossig als ‘gewone’ pepernoten, en een hoofdbestanddeel is – heel verrassend – honing, wat ze een tikje chewy maakt. Het is mijn lievelings-sinterklaas-snoepgoed. Samen met mandarijnen (saai!) en die vieslekkere suikerkikkers in badpak, maar dat houden we onder ons.

Friese pepernoten
Friese pepernoten
Recept afdrukken
  • MaaltijdBaksels, Gebak
  • KeukenNederlands
Porties Prep Tijd
1 grote pot vol 15 minuten
Kook Tijd
15 minuten
Porties Prep Tijd
1 grote pot vol 15 minuten
Kook Tijd
15 minuten
Friese pepernoten
Friese pepernoten
Recept afdrukken
  • MaaltijdBaksels, Gebak
  • KeukenNederlands
Porties Prep Tijd
1 grote pot vol 15 minuten
Kook Tijd
15 minuten
Porties Prep Tijd
1 grote pot vol 15 minuten
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
  • 300 g honing Onhandig hè, die g? Kijk onderaan voor een tip.
  • 150 g basterdsuiker bruine
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 250 g tarwebloem
  • 0,5 zakje bakpoeder
  • 1 el koek- en speculaaskruiden
  • 1 tl gemalen anijszaad
  • 0,5 tl zout
  • 4 el melk
  • zonnebloemolie om kleine bolletjes mee te maken
  • 0,5 ei
Porties: grote pot vol
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Mix eerst alle droge ingrediënten in een beslagkom: basterdsuiker, bakmeel, tarwebloem, bakpoeder, speculaaskruiden, anijszaad en zout.
  2. Verwarm de honing circa 30 seconden in de magnetron tot deze supervloeibaar is. Giet in de beslagkom en roer samen met de melk goed door. Eerst met een lepel, en later knedend met de hand.
  3. Deeg te korrelig? Nog een beetje melk erbij. Deeg te nat? Een beetje zelfrijzend bakmeel erbij.
  4. Kneed alle ingrediënten tot een samenhangende bol deeg. Rol het deeg uit tot dikke slierten en snij in kleine plakjes. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
    Friese pepernoten
  5. Omdat er geen ei in het deeg zit, is het best lastig om er bolletjes van te maken. Daarom heb je zonnebloemolie nodig. Giet wat olie in een apart bakje. Doe een paar druppels tussen je handpalmen, pak een stukje deeg en rol een mooi bolletje.
  6. Leg het bolletje op de bakplaat, druk een beetje plat. Maak nog meer balletjes en verdeel over de bakplaat tot deze vol is. Met deze hoeveelheid deeg kon ik circa 3 bakplaten vullen.
    Friese pepernoten
  7. Kluts het ei in een kopje en bestrijk de pepernoten met een beetje ei. Schijf in de oven en bak in circa 15 minuten mooi bruin.
  8. Als je Friese pepernoten uit de oven komen, zijn ze nog wat zacht en taaitaaïg. Eenmaal afgekoeld zijn ze lekker knapperig.
Notities
  • In een afgesloten blik of pot blijven de pepernoten een paar dagen goed (daarna worden ze knoerthard, niet aan te raden voor mensen met vullingen, haha.)
  • Ik heb er een hekel aan om moeilijk vloeibare zaken als honing in grammen aan te geven, sorry daarvoor. Maar op een andere manier gaat het niet. Mijn tip: kijk hoeveel er in de verpakking zit, en gok. Ongeveer 300 g is ook prrrima.
Deel dit Recept

Gerelateerd

Categorie: Bij de koffie/thee, Feestrecepten Onderwerpen: Basisrecept, Comfort food, Klassieker, Voor het hele gezin, Vooraf te maken, Zoet

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWSTE RECEPTEN

  • Recept gevulde eieren met guacamole
  • Snelle hammousse zelf maken
  • Kruidnotenpudding met sinaasappelsaus
  • Mini-saucijzenbroodjes maken
  • Pasta met geroosterde-paprika-tapenade & dragon
  • Pappa al pomodoro (tomatensoep met brood)
  • Koffiecake met amandelcrumble
  • Gezonde kwarktaartjes met aardbeien

VOLG WHAT’S THAT SMELL

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

RECENTE REACTIES

  • Willemijn op Pasta met romige tomaat-mascarponesaus
  • Erica op Pasta met romige tomaat-mascarponesaus
  • Willemijn op Hartige cake met pompoen & feta
  • Johanna op Hartige cake met pompoen & feta
  • Buffet aan huis Den Haag op Recept gevulde eieren met guacamole

Bekend van:

Koken met Willemijn Visser Nieuwe Meerbode

CATEGORIEËN

  • 3x favoriet
  • Avondeten
  • Bij de koffie/thee
  • Bijgerechten
  • Bonen- en peulvruchtenrecepten
  • Borrelrecepten
  • Broodbeleg
  • Brunchrecepten
  • Burgers maken
  • Chinese rijsttafel maken
  • Feestrecepten
  • Geen categorie
  • Gezonde recepten
  • Hartige-taart-recepten
  • Jam maken
  • Kipgerechten
  • Lunchrecepten
  • Magnetronkoken
  • Menu's
  • Nagerechten
  • Ontbijtrecepten
  • Ovengerecht
  • Pastarecepten
  • Pizza maken
  • Rijst- & noodlerecepten
  • Saladerecepten
  • Smoothierecepten
  • Soeprecepten
  • Stamppotrecepten
  • Stoofpotrecepten
  • Toetjesrecepten
  • Tortillarecepten
  • Vegetarische recepten
  • Visgerechten
  • Vleesgerechten
  • Wraps maken

Volg What’s that smell op Facebook

Whatsthatsmell.nl

×