Hoera! Sinterklaas is weer in het land. De hoogste tijd dus voor een pepernotenrecept. En wat voor één…! Ik wil deze kans meteen ook even aangrijpen om een groot misverstand de wereld uit te helpen. Véél mensen denken dat dit Friese pepernoten zijn. WRONG! Ken uw pappenheimers, eh… Pepernoten. Deze oud-Hollandse deeghompen hebben echt niets te maken met de knapperige, naar anijs smakende, oprjochte Friezen. Friese pepernoten bevatten geen boter en zijn dus niet zo brossig als ‘gewone’ pepernoten, en een hoofdbestanddeel is – heel verrassend – honing, wat ze een tikje chewy maakt. Het is mijn lievelings-sinterklaas-snoepgoed. Samen met mandarijnen (saai!) en die vieslekkere suikerkikkers in badpak, maar dat houden we onder ons.
- 300 g honing Onhandig hè, die g? Kijk onderaan voor een tip.
- 150 g basterdsuiker bruine
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- 250 g tarwebloem
- 0,5 zakje bakpoeder
- 1 el koek- en speculaaskruiden
- 1 tl gemalen anijszaad
- 0,5 tl zout
- 4 el melk
- zonnebloemolie om kleine bolletjes mee te maken
- 0,5 ei
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Mix eerst alle droge ingrediënten in een beslagkom: basterdsuiker, bakmeel, tarwebloem, bakpoeder, speculaaskruiden, anijszaad en zout.
- Verwarm de honing circa 30 seconden in de magnetron tot deze supervloeibaar is. Giet in de beslagkom en roer samen met de melk goed door. Eerst met een lepel, en later knedend met de hand.
- Deeg te korrelig? Nog een beetje melk erbij. Deeg te nat? Een beetje zelfrijzend bakmeel erbij.
- Omdat er geen ei in het deeg zit, is het best lastig om er bolletjes van te maken. Daarom heb je zonnebloemolie nodig. Giet wat olie in een apart bakje. Doe een paar druppels tussen je handpalmen, pak een stukje deeg en rol een mooi bolletje.
- Kluts het ei in een kopje en bestrijk de pepernoten met een beetje ei. Schijf in de oven en bak in circa 15 minuten mooi bruin.
- Als je Friese pepernoten uit de oven komen, zijn ze nog wat zacht en taaitaaïg. Eenmaal afgekoeld zijn ze lekker knapperig.
- In een afgesloten blik of pot blijven de pepernoten een paar dagen goed (daarna worden ze knoerthard, niet aan te raden voor mensen met vullingen, haha.)
- Ik heb er een hekel aan om moeilijk vloeibare zaken als honing in grammen aan te geven, sorry daarvoor. Maar op een andere manier gaat het niet. Mijn tip: kijk hoeveel er in de verpakking zit, en gok. Ongeveer 300 g is ook prrrima.
Geef een reactie