Ik hou niet zo van gekookte aardappelen (heb een traumaatje overgehouden aan zakjesjus, brrr…), maar voor een fijn stamppotje ben ik altijd te porren. Supersnel klaar, voedzaam én gezond. Het ideale gerecht om te maken na een drukke werkdag. Voor dit stamppotje met snijbonen gebruikte ik de gerookte makreelfilets (graatloos!) van de Appie maar vis uit blik op water kan ook. Wil je weten hoe je makreel zelf kunt binnenhengelen en roken? Ga dan naar een ander blog.
Ingrediënten
- 600 g aardappelen iets kruimig
- 400 g snijbonen (eventueel voorgesneden)
- 3 bosuitjes
- 200 g gerookte makreel graatloos
- scheut olijfolie extra vierge
- peper & zout naar smaak (voor volwassenen)
Porties: 2 volwassenen, 1 kind
Instructies
- Was de aardappelen, snij de vieze stukjes weg. Hak in stukken.
- Gooi in een pan met water. De aardappelen moeten net onderstaan. Meer water = langere kooktijd. (En dat wil je niet.)
- Doe de al dan niet voorgesneden snijbonen in dezelfde pan. (Als je snijbonen niet gesneden zijn moet je dat nog even doen, duh.)
- Kook circa 10 minuten, of tot de aardappelen en snijbonen gaar zijn. Hoe check je dat? Prik er met een vork in, dan voel je het snel genoeg.
- Giet alles af in een vergiet boven de gootsteen en gooi weer terug in de pan. Doe er een scheutje olijfolie bij en… Stampen maar!
- Was de bosuitjes en snij in dunne ringetjes. Doe in de pan bij de aardappelen en de snijbonen.
- Haal de makreel uit de verpakking, trek het vel eraf en gooi weg. Pluk nu de filets in kleine stukjes en check goed of er toch nog geen graatjes tussen zitten.
- Doe de stukjes makreel in de pan en schep je stamppotje een paar keer goed om. Het is wel lekker als je de stukjes makreel nog wel enigszins van de rest kan onderscheiden. Verdeel over de borden. Eet smakelijk!
Notities
- De verhouding aardappelen, snijbonen, makreel kun je naar wens aanpassen.
- Als je bosui te scherp vindt vervang je dit door een flinke hand peterselie of bieslook door je stamppotje met snijbonen.
- Sperziebonen en tuinbonen kun je ook koken en stampen.
Deel dit Recept
Geef een reactie