• Home
  • Recepten
  • Instagram
  • Recepten-index
  • Over What’s that smell
  • Contact

Whatsthatsmell.nl

Foodblog voor elke dag

WTS’ relaxte kerstmenu met wijnadvies

23 december 2015 by Willemijn Leave a Comment

Hoeraaaa, het is bijna zover: kerst! Bij de maand december heb ik altijd warme, fuzzy gevoelens. Al weken droom ik ervan om lekker vrij te zijn, uit te slapen, de sterren van hemel te koken en in mijn foute, synthetische kersttrui bij de openhaard te zitten met ‘Christmas with the Ratpack’ als achtergrondmuziek 😉 Maar als het dan eenmaal zo ver is, ben ik er ook wel een tikje gestrest over. Wat ga ik eten? Wie komt er eten? Waar ga ik eten? Heb ik wel genoeg eten in huis (serieus, waarom denk ik dit? Ben nog nooit zelfs maar in de buurt van honger gekomen deze dagen…)? Wat trek ik aan? Wordt het wel gezellig?

Dit jaar doe ik het anders. Zoveel mogelijk familie en vrienden zien, maar ook gewoon een avondje thuis met de grote en kleine man. Geen hysterisch kerstmenu, gewoon lekker eten met een lage mislukfactor. Niet weifelend voor de wijnrekken van de slijter of grootgrutter staan, maar mijn vriend Aldo van wijnkooper.nl vragen welke wijn hij bij welke gang zou serveren. Bijkomend voordeel: hij kwam de wijnen ook nog eens thuisbezorgen. Als dat geen service is 😉

ALDO: ‘Een wijnadvies geven bij een kerstmenu is altijd een enorme verantwoordelijkheid. Voor veel mensen is kerst hét culinaire hoogtepunt van het jaar. Dan wil je het als wijnverkoper natuurlijk niet op je geweten hebben dat je geadviseerde wijn de plank totaal misslaat. Wanneer dat menu dan ook nog eens online gepubliceerd wordt, is het feest natuurlijk helemaal compleet. Gelukkig verzekerde Willemijn mij dat het allemaal best meeviel. Haar menu is feestelijk, maar laagdrempelig, de insteek: een relaxte avond met goed eten en goed gezelschap. De wijnen die ik heb uitgekozen zijn dan ook niet al te pretentieus, maar zéker geschikt voor een bijzondere gelegenheid.’

Enfin, zonder verdere omhaal nog één keer mijn allereerste online kerstmenu. Met wijnadvies dus, whoe-hoe!

  1. Als voorgerechtje: deze supersmakelijke, uitgesproken bloemkoolsoep met blue stilton. En homemade kaasstengels met tijm natuurlijk, yum! Te simpel voor woorden eigenlijk, maar zeker niet alledaags. ALDO’S ADVIES: ‘Door het voorgerecht werd ik enigszins verrast. Misschien is deze soep een ontspannen keuze voor de thuiskok, de wijnliefhebbers onder jullie weten dat het kiezen van de juiste wijn hierbij nog best lastig is. Zacht en romig, maar tegelijkertijd pittig door de stilton, hmmm. Het toeval wil dat we bij wijnkooper.nl een wijn hebben die zich bij uitstek leent voor romige kazen en genoeg pit heeft. De Domaine de Moulines Viognier heeft een smaak van perzik en amandel en een mooie balans in de zuren. Deze wijn zal zich prima staande houden en het gerecht mooi aanvullen.’
    Bloemkoolsoep met blue stilton

    Bloemkoolsoep met blue stilton

    Kaasstengels met tijm

    Kaasstengels met tijm

     

  2. Als hoofdgerecht, de showstopper: deze gevulde hele kip met paddenstoelen. Ideaal voor mensen die eigenlijk graag kalkoen willen maken maar er een te kleine oven voor hebben (lees: ikzelf) en een gegarandeerde hit bij jong en oud. Baby O. smulde in ieder geval van zijn malse stukje kip en dat zoute spek, mmm 🙂 ALDO’S ADVIES: ‘Dit is natuurlijk een stuk makkelijker kiezen. Immers, alles past bij kip en kip past bij zo’n beetje alles. De paddenstoelen en tijm vragen wel om enige kruidigheid en het blijft natuurlijk kerst, dus een beetje stevige wijn mag best. De La Motte Syrah is lekker vol en kruidig, je krijgt er direct zin van om bij het haardvuur te kruipen. Een extra flesje voor later op de avond is dan ook zeker aan te bevelen.’
    Gevulde hele kip met paddenstoelen

    Gevulde hele kip met paddenstoelen

     

  3. En de hekkensluiter, het dessert: deze god-de-lij-ke chocolademousse met karamelzeezoutsaus. Een ode aan mijn favoriete chocoladereep. O, en mocht je liever geen rauw ei eten, probeer dan eens de chocolademousse zonder ei van mijn site. Ook heel lekker, en je hebt er slechts 3 ingrediënten voor nodig! ALDO’S ADVIES: ‘Chocolade is zo’n beetje het lastigste ingrediënt om wijn bij te serveren. Een fruitige muscat-dessertwijn blijft bijvoorbeeld totaal niet overeind tegenover het chocoladegeweld. De i Prandi Recioto de Soave is gemaakt van garganega-druiven heeft een rijping op eikenhout gehad. Complex en rijk genoeg om op te kunnen boksen tegen de chocolademousse en bovendien een mooie afsluiting van een ontspannen diner.’
    Chocolademousse met karamel zeezout

    Chocolademousse met karamel zeezout

    Chocolademousse zonder ei

    Chocolademousse zonder ei

    O, enne… Je schijnt het er tegenwoordig bij te moeten zeggen dus bij dezen: ik heb geen geld gekregen ofzo om de wijnen van wijnkooper.nl te promoten. Ik ben oprecht fan (en bulkafnemer 😉 ) Ho-ho-ho, merry christmas!

Gerelateerd

Filed Under: Feestrecepten, Menu's Tagged With: Comfort food, Feestrecept, Homemade, Kerst, Voor het hele gezin

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWSTE RECEPTEN

  • Recept gevulde eieren met guacamole
  • Snelle hammousse zelf maken
  • Kruidnotenpudding met sinaasappelsaus
  • Mini-saucijzenbroodjes maken
  • Pasta met geroosterde-paprika-tapenade & dragon
  • Pappa al pomodoro (tomatensoep met brood)
  • Koffiecake met amandelcrumble
  • Gezonde kwarktaartjes met aardbeien

RECENTE REACTIES

  • Laura op Havermoutmuffins met frambozen
  • Willemijn op Pasta met romige tomaat-mascarponesaus
  • Erica op Pasta met romige tomaat-mascarponesaus
  • Willemijn op Hartige cake met pompoen & feta
  • Johanna op Hartige cake met pompoen & feta

BEKEND VAN

Koken met Willemijn Visser Nieuwe Meerbode

SUPPORTED BY

Managementgoeroes

Willemijn Visser - zelfstandig redacteur

CATEGORIEËN

  • 3x favoriet
  • Avondeten
  • Bij de koffie/thee
  • Bijgerechten
  • Bonen- en peulvruchtenrecepten
  • Borrelrecepten
  • Broodbeleg
  • Brunchrecepten
  • Burgers maken
  • Chinese rijsttafel maken
  • Feestrecepten
  • Geen categorie
  • Gezonde recepten
  • Hartige-taart-recepten
  • Jam maken
  • Kipgerechten
  • Lunchrecepten
  • Magnetronkoken
  • Menu's
  • Nagerechten
  • Ontbijtrecepten
  • Ovengerecht
  • Pastarecepten
  • Pizza maken
  • Rijst- & noodlerecepten
  • Saladerecepten
  • Smoothierecepten
  • Soeprecepten
  • Stamppotrecepten
  • Stoofpotrecepten
  • Toetjesrecepten
  • Tortillarecepten
  • Vegetarische recepten
  • Visgerechten
  • Vleesgerechten
  • Wraps maken

VOLG WHAT’S THAT SMELL

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Copyright © 2025 · Crave Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in