Een echt rijpe avocado, dat is een waar genot. Zacht, romig, boordevol goede vetten, een textuur die smelt op je tong. Een onrijpe avocado daarentegen… Ai, whole different story. Probeer die maar eens op je brood te smeren, jakkes. Als je eenmaal het trucje weet om een rijpe avocado te spotten hoef je niet meer stiekem in 10 avocado’s te knijpen of euro’s meer uit te geven aan ‘eetrijpe avocado’s’. Bekijk dit filmpje van Buzzfeed, en er gaat een wereld voor je open.
Dit receptje voor avocado uit de oven met ei & tomaat is een ware traktatie. Ik maak het graag voor mezelf, als ik alleen thuis ben en de gelegenheid heb om er in alle rust van te genieten. Komt tegenwoordig zelden meer voor dankzij baby O., dus soms volstaat een doodnormale vrije zaterdag ook 😉
- 1 ei
- 0,5 avocado
- 10 cherrytomaatjes
- 1 el olijfolie extra vierge
- 1 handje bieslook
- 1 surimistick
- peper & zout
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Snij de avocado doormidden. Je hebt nu één helft met pit, en één helft zonder.
- Vet een ovenschaaltje in met olijfolie. Was de tomaatjes. Leg de avocadohelft zonder pit in de ovenschaal, samen met de tomaatjes. Ik leg de avocadohelft altijd in het hoekje van mijn ovenschaal, lekker stabiel.
- Breek voorzichtig een eitje boven het gat in je avocadohelft. Het eigeel moet erin vallen, als het eiwit er een beetje naast lekt is dat prima.
- Bestrooi ei en tomaatjes met peper en zout en schuif de ovenschaal voorzichtig in de oven.
- Bak in circa 15 minuten af. Ik vind mijn ei het lekkerst als de dooier nog een beetje zacht is.
- Leg het avocado-ei en de tomaatjes op een bord en giet het bakvocht eroverheen. Bestrooi met fijngehakte bieslook en wat gesnipperde surimi.
- De avocadohelft met pit stop je in een bakje en bewaar je in de koelkast. Als je de pit erin laat zitten wordt de avocado minder snel bruin.
- Geen fan van surimi? Garneer met wat snippers gerookte zalm, verse ham of laat gewoon weg.
Geef een reactie