Kwarkbolletjes met rozijnen, banaan & kaneel – Ik weet niet hoe dat bij jullie thuis is, maar sinds ik moeder ben, zijn de krentenbollen niet om aan te slepen. Ventje O. eet ze graag, en ik doe gezellig mee. Maar als ik eerlijk ben, vallen ze dikwijls wat tegen. Krentenbollen, vooral die uit de supermarkt, zijn toch vaak een beetje droog en de super-de-luxe-excellent-variant met kwark qua formaat zo enorm. Veel brood, maar vooral dit soort bolletjes, haal ik daarom steeds vaker bij de warme bakker. Het kost misschien iets meer, maar dan heb je ook wat.
Hoe dan ook, al een tijd lang liep ik rond met het idee om zélf krentenbolletjes te bakken. Niet omdat ik zo nodig broodroof wil plegen en de bakker zijn welverdiende loon misgun maar gewoon, omdat het leuk is. En omdat ik stiekem kwarkbollen veel lekkerder vind dan een traditionele krentenbol, heb ik dat ingrediënt ook in mijn uiteindelijke recept verwerkt. Verder heb ik nóóit krenten in huis, dus maakte ik deze broodjes lekker met rozijnen.
Enfin, terwijl ik dit stuk zit te tikken, heb ik al drie van de zes ovenwarme kwarkbolletjes achter m’n kiezen. En dat terwijl ik ze in principe voor O. heb gebakken, ooooooo! Maar die ligt te slapen, dus dat is zijn eigen schuld ;-).
- 125 g tarwebloem
- 3 el kwark flinke scheppen
- 75 g rozijnen
- 1 banaan
- 0,5 zakje bakpoeder
- 0,5 el kaneel
- 1 ei
- 1 vanillestokje uitgeschraapt
- 1 snuf zout
- 1 vel bakpapier
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Meng eerst alle droge ingrediënten in een grote kom: bloem, kaneel, zout, bakpoeder, rozijnen, schraapsel van 1 vanillestokje.
- Prak de banaan, kwark en het ei in een apart kommetje door elkaar en schep door de droge ingrediënten tot een samenhangend beslagje, Hoeft niet gladgepureerd, mag best een beetje bonkig.
- * Onthoud: elke oven is anders, dus check tussendoor of je kwarkbolletjes niet te hard gaan (en zo ja: zet de oventemperatuur dan wat lager).
- Niet nodig maar ook lekker: een lik roomboter ertussen. Mmm!
- Bewaar circa 2 dagen in een afgesloten bakje of zakje. Invriezen kan ook uitstekend maar vers uit de oven zijn deze kwarkbolletjes met rozijnen, banaan & kaneel het aller-, allerlekkerst.
- Smaak te pakken? Probeer dan ook eens mijn havermoutmuffins met frambozen! Eveneens een zeer smakelijk en verantwoord tussendoortje.
Die zien er heerlijk uit! De kwark kom ik in het recept alleen niet tegen, moet die bij de banaan?
Klopt, thanks! Heb het meteen even aangepast 🙂
Lekkeuuurrrrr!!!!
Heb dit vandaag gemaakt en had 2 kleine banaantjes dus het deeg was iets te dun. Toen nog maar wat bloem erbij gedaan maar het zijn inderdaad net krentenbolletjes. Ik kan er niet vanaf blijven. Ga ik zeker vaker maken. Dankjewel!
Groetjes Laura
Dit lijkt mij een heerlijk recept. Kan je ook speltbloem gebruiken ipv gewone tarwebloem?
Je kunt het zeker proberen met speltbloem, het is wel zo dat de verhoudingen dan soms net ietsje anders liggen dan in mijn recept. maar qua smaak is het zeker een optie! Groet, Willemijn