Van mijn schoonouders kreeg ik onlangs een enorme berg moesappeltjes. Gekregen van een collega die emmers vol uit haar boomgaard haalde, en waarschijnlijk van gekkigheid niet wat ze er mee moest doen. En eerlijk gezegd moest ik ook even nadenken. Want 10 appeltaarten bakken, hoe lekker ook: mwa, niet goed voor de lijn. Gelukkig had ik nog een hele voorraad lege jampotjes dus appelmoes it was. Wist je dat je helemaal geen extra suiker hoeft toe te voegen om je appelmoes lang te kunnen bewaren? Gewoon een kwestie van brandschone potten gebruiken en onderstaande procedure te volgen. Appeltje, eitje! Oja, en deze appelmoes is dan wel niet gezoet met bewerkte suiker maar met dadels & rozijnen, dat betekent geenszins dat je drie potten in je eentje achter elkaar moet opeten. Just saying.
- 15 appels zoetzure, bijvoorbeeld goudreinetten
- 15 Medjoul dadels
- 2 handjes rozijnen
- 1 el kaneel afgestreken
- Zet de potjes + deksels in de vaatwasser en draai het programma met de hoogste stand. Laat de potjes uitlekken op een schone theedoek.
- Schil de appels, snij in blokjes en doe in een grote kookpan. Ontpit de dadels en snij in kleine stukjes.
- Doe de dadelstukjes samen met de kaneel en rozijntjes in de pan en zet deze met het deksel erop op het fornuis.
- Kook je appelmengsel op een laag vuurtje tot moes. Hou je van grove appelmoes met stukjes? Draai het vuur dan op tijd uit.
- Schep de gloeiendhete appelmoes in de schone potjes. Let op: vullen tot de rand.
- Draai de deksel stevig op de potten. en zet circa 15 minuten op z'n kop (dus met de deksel naar beneden).
- Ik gebruike Bon MaMan-jampotjes met een inhoud van circa 370 g.
- Tip: zorg dat je één of twee schone potjes extra paraat hebt, voor de zekerheid.
Geef een reactie