Thaise noedelsoep met biefstuk – Mijn rondreis door Thailand een paar jaar terug heeft mijn liefde voor Aziatisch eten flink aangewakkerd. Alle prachtige tempels en full-moon-party’s ten spijt, écht gelukkig werd ik van de perfecte massaman curry of een kom geurende noedelsoep. Noem het beroepsdeformatie 😉 Het beste eten kon je er niet in restaurants vinden, maar bij de vele eetkraampjes op straat en met name op night markets. Uiteraard had ik over die nachtmarkten gelezen in mijn Lonely Planet, maar aanvankelijk keek ik toch een beetje op mijn neus. Een paar kale kraampjes bij elkaar, helverlicht en omgeven met plastic stoeltjes en idem tafelkleedjes… Niet mijn idee van een gezellig avondje uiteten. Maar na mijn eerste kom noedelsoep was ik verkocht. Spicy bouillon, dikke noedels die je ongegeneerd naar binnen mag slurpen, sappige stukjes mager vlees, die typische combi van zoet, zuur, zout, pittig. Superlekker allemaal. En eenmaal terug in Nederland ontdekte ik: of het nu 40°C of -5 is, Thaise noedelsoep kan altijd.
- 250 g noedels (liefst dikke, zoals udonnoedels of mie)
- 300 g biefstuk
- 1 limoen
- 2 teentjes knoflook
- 4 el vissaus
- 3 blokjes runderbouillon
- 0,5 rode peper
- 4 stengels paksoi
- 4 bosuitjes
- 3 cm gember vers
- 2 handjes taugé
- 2 el suiker
- 1 el zonnebloemolie om in te bakken
- 1 bosje koriander vers
- Week de noedels circa 10 minuten voor in heet water. Breng 1,5 liter water aan de kook in de waterkoker.
- Zet ondertussen alle ingrediënten klaar in aparte bakjes: was de taugé snij de biefstuk en paksoi in dunne reepjes, de bosui in ringetjes, snipper de gember (eerst schilletje eraf), knoflook en rode peper.
- Hou je van pittig? Bewaar de zaadjes en zaadlijsten en doe straks in de soep.
- Verhit de zonnebloemolie in een grote kookpan. Fruit de knoflook, gember en rode peper (al dan niet met zaadjes) een minuutje aan en giet daarna de 1,5 liter kokend water erbij.
- Gooi de bouillonblokjes in de pan, roer, en breng de bouillon verder op smaak met suiker, versgeperst limoensap en vissaus.
- Laat de geweekte noedels uitlekken en doe bij de bouillon. Kook de noedels in de bouillon in circa 5 minuten gaar.
- Draai het vuur uit en voeg achtereenvolgend de bosuitjes, biefstukreepjes, paksoi en taugé toe aan de noedelsoep.
- Serveer in grote kommen met wat grof gesneden verse koriander on top. Eet met stokjes en slurp de laatste bouillon direct uit de kom.
- Ook lekker: vervang de helft van de biefstuk door 100-150 g grote garnalen.
- Gek op noedels? Probeer dan ook eens dit recept voor bami goreng of snelle noedels met garnalen.
Laat een reactie achter