Wortelsoep met kokosmelk, gember & koriander – Zo, het werd wel weer eens tijd voor een nieuw soepzondagrecept. Deze wortelsoep met kokosmelk, gember & koriander is momenteel echt favoriet bij ons thuis: zoet, romig en heerlijk kruidig van smaak. Niet te pittig ook, want er zit geen sambal of rode peper in, zoals bij veel Aziatische gerechten wel het geval is. Dreumes O. smult er dan ook van. Steeds vaker krijg ik de vraag hoe het kan dat hij ook soep mee-eet. Is soep eten voor een 1,5-jarige niet ondoenlijk? Nou nee, ik heb namelijk twee fantastische trucs.
1. Bij een gebonden soep zoals deze voeg ik vaak een handje couscous toe. Even laten wellen, en je kind is prima in staat om bijvoorbeeld deze wortelsoep zelf naar binnen te lepelen.
2. Bij heldere soepen doe ik vaak wat stukjes brood in zijn kommetje. Die nemen de bouillon goed op en zorgen ervoor dat O. zonder problemen zijn bakje leeg eet.
Kleine disclaimer: de hand-oog-mond-coördinatie van de ene baby is de andere natuurlijk niet. En O. is van kleins af aan gewend om te eten wat de pot schaft, en die pot schaft nu eenmaal héél veel verschillende dingen. Dus als jouw (klein)kind liever pasta met rode saus eet dan wortelsoep met kokosmelk, gember & koriander? Lekker laten gaan. Regelmatig aanbieden helpt, maar ieder kind mag wat mij betreft zo zijn/haar voorkeuren hebben. Het zijn net mensen 😉
ps: Meer lezen over de eetopvoeding van kinderen? Baby & Dreumes Eetfestijn en Koken voor mijn dochter zijn erg leuke sites met recepten en praktische tips.
- 1 bos bospeen
- 1 grote ui
- 250 ml kokosmelk
- 2 tenen knoflook
- 2 blokjes groentebouillon
- 1 limoen
- 1 el djahé (gemberpoeder)
- 1 el kurkuma
- 0,5 bosje koriander vers
- 750 ml kraanwater
- Kook het water in de waterkoker. Snij het loof van de wortels, hak de wortels in grove stukken en was grondig in een vergiet.
- Doe het kokende water, de bouillonblokjes en de stukken wortel in een ruime pan en zet op het vuur.
- Snipper de ui en knoflook en gooi in de pan. Laat circa 5-10 minuten koken op middelhoog vuur met het deksel op de pan, tot de groente gaar is.
- Hak de verse koriander grof en gooi de steeltjes alvast in de pan. De blaadjes gebruik je straks ter garnering.
- Voeg de djahé en kurkuma toe aan de soep. Pas op met kurkuma, dat gele goedje krijg je moeilijk uit je kleren.
- Doe de kokosmelk en het limoensap bij de wortelsoep en pureer alles glad met een staafmixer.
- Geen fan van koriander? Vervangen door peterselie kan ook.
- Geen bospeenseizoen? Experimenteer eens met winterwortel of zoete aardappel.
Bedankt! vandaag geprobeerd en met succes 🙂 heb ‘m bewaard voor een andere keer.
Dankjewel, fijn dat de soep bij je in de smaak viel! 🙂
Erg goed recept ! Vandaag aan de familie geserveerd bij de Sinterklaas brunch. Viel erg in de smaak, ook bij de kinderen. Als extraatje kip toegevoegd (deze niet door de staafmixer gehaald..)
Thanks, leuk te horen! x