• Home
  • Recepten
  • Instagram
  • Recepten-index
  • Over What’s that smell
  • Contact

Whatsthatsmell.nl

Foodblog voor elke dag

Zelf chips maken: sweet chili & naturel zeezout

4 oktober 2015 by Willemijn Leave a Comment

Zelf chips maken: sweet chili & naturel zeezout – Er zijn weinig dingen zó lekker als chips. There, I said it. Dat geknisper en gekraak met zo’n zak, die lichtzoute smaak, mmm… Zaaalig! Maar chips kopen, dat doe ik liever niet. En chips zelf maken? Dat doe ik dan weer veel te weinig. Doodzonde eigenlijk, want ik heb de ingrediënten vrijwel altijd in huis en veel werk is het niet. Tijd om daar verandering in te brengen dus! De basis van deze chips zijn zoete aardappel en gewone aardappel. Ik kies ervoor mijn chips te maken in de oven omdat ik geen frituurpan heb (= zelfbescherming), maar jij kunt daar natuurlijk wel mee experimenteren als je daar zin in hebt.

Zelf chips maken: sweet chili & naturel zeezout
Zelf chips maken: sweet chili & naturel zeezout
Recept afdrukken
  • MaaltijdBorrelhapje
Porties Prep Tijd
1 persoon 5 minuten
Passieve Tijd
25 minuten
Porties Prep Tijd
1 persoon 5 minuten
Passieve Tijd
25 minuten
Zelf chips maken: sweet chili & naturel zeezout
Zelf chips maken: sweet chili & naturel zeezout
Recept afdrukken
  • MaaltijdBorrelhapje
Porties Prep Tijd
1 persoon 5 minuten
Passieve Tijd
25 minuten
Porties Prep Tijd
1 persoon 5 minuten
Passieve Tijd
25 minuten
Ingrediënten
  • 1 flinke aardappel
  • 1 flinke zoete aardappel
  • snuf chilivlokken
  • snuf zeezout
  • zout
  • 4 el olie bijvoorbeeld zonnebloemolie of neutrale olijfolie
Porties: persoon
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Was de gewone aardappel en snij die vieze plekjes weg, schil de zoete aardappel.
  2. Snij beiden in dunne plakjes met de kaasschaaf (voorzichtig voor je vingers!) en doe in aparte bakjes. Doe in beide bakjes 2 el olie en meng goed met de aardappelschijfjes.
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Ik heb een kleine oven, dus ik bak mijn chips in 2x. Verdeel de plakjes zoete aardappel over de bakplaat. Let op: liefst zo min mogelijk plakjes op elkaar. Bestrooi de plakjes met keukenzout en wat chilivlokken.
  4. Schuif de bakplaat in de oven en bak de chips circa 10 minuten. Haal de bakplaat eruit, draai de plakjes met een vork zoveel mogelijk om en hup, dan weer 10 minuten in de oven.
  5. De chips zijn klaar als ze op de meeste plaatsen goudbruin en knapperig lijken en een beetje opkrullen.
  6. Laat de chips voor consumptie een minuut of 5 rusten op een groot, droog bord. Dan drogen ze nog wat en zijn ze des te knapperiger wanneer je ze eet.
  7. *** Bereidingswijze van de naturel-zeezout-chips: verdeel de plakjes over de bakplaat, bestrooi met zeezout en bak in 2 x 10 minuten af.
Notities
  • Chips nog iets te vochtig? Laat ze nog een paar minuutjes langer in de oven, op een iets lagere stand (bijvoorbeeld 160 ºC).
  • Verzin je eigen smaakcombi! Niet zo'n chili-fan? Paprikapoeder is ook heel lekker op zoete-aardappel-chips, bijvoorbeeld.
  • Lekker met: een (al dan niet alcoholvrij) biertje.
Deel dit Recept

Gerelateerd

Filed Under: Borrelrecepten Tagged With: Basisrecept, Homemade, Lactosevrij, Semi-gezond, Supersimpel, Vegan, Vegetarisch, Voor het hele gezin

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWSTE RECEPTEN

  • Recept gevulde eieren met guacamole
  • Snelle hammousse zelf maken
  • Kruidnotenpudding met sinaasappelsaus
  • Mini-saucijzenbroodjes maken
  • Pasta met geroosterde-paprika-tapenade & dragon
  • Pappa al pomodoro (tomatensoep met brood)
  • Koffiecake met amandelcrumble
  • Gezonde kwarktaartjes met aardbeien

RECENTE REACTIES

  • Laura op Havermoutmuffins met frambozen
  • Willemijn op Pasta met romige tomaat-mascarponesaus
  • Erica op Pasta met romige tomaat-mascarponesaus
  • Willemijn op Hartige cake met pompoen & feta
  • Johanna op Hartige cake met pompoen & feta

BEKEND VAN

Koken met Willemijn Visser Nieuwe Meerbode

SUPPORTED BY

Managementgoeroes

Willemijn Visser - zelfstandig redacteur

CATEGORIEËN

  • 3x favoriet
  • Avondeten
  • Bij de koffie/thee
  • Bijgerechten
  • Bonen- en peulvruchtenrecepten
  • Borrelrecepten
  • Broodbeleg
  • Brunchrecepten
  • Burgers maken
  • Chinese rijsttafel maken
  • Feestrecepten
  • Geen categorie
  • Gezonde recepten
  • Hartige-taart-recepten
  • Jam maken
  • Kipgerechten
  • Lunchrecepten
  • Magnetronkoken
  • Menu's
  • Nagerechten
  • Ontbijtrecepten
  • Ovengerecht
  • Pastarecepten
  • Pizza maken
  • Rijst- & noodlerecepten
  • Saladerecepten
  • Smoothierecepten
  • Soeprecepten
  • Stamppotrecepten
  • Stoofpotrecepten
  • Toetjesrecepten
  • Tortillarecepten
  • Vegetarische recepten
  • Visgerechten
  • Vleesgerechten
  • Wraps maken

VOLG WHAT’S THAT SMELL

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Copyright © 2025 · Crave Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in