Goddelijke aardappelgratin met geitenkaas – Ik heb een zoon van 1,5 en woon vlakbij het Amsterdamse bos. Ergo: ik kom steeds vaker op de geitenboerderij. Bij voorkeur zo vroeg mogelijk om de grootste mensenmassa’s te vermijden (en ben toch al uren op) en in deze weken extra vaak, want het is lammertijd. Veel witte, brutale geitjes dus, die aan sjaaltjes en jasjes knabbelen, op ruggen springen en met elkaar strijden om een van de vele flesjes melk. Hartstikke leuk.
Maar voor de culinair geïnteresseerde volwassene is er ook genoeg te beleven. Zo verkoopt de geitenboerderij in het Amsterdamse bos geitenmelkijsjes, geitenvlees én geitenkaas in allerlei varianten. Kijk, daar word ik nu blij van! Na een bezoekje aan de geitjes zondagochtend, perfectioneerde ik ’s avonds mijn recept voor aardappelgratin. Mét versgeraspte geitenkaas en de grote truc: een flinke scheut witte wijn. Mag gerust oude wijn zijn trouwens, dat maakt niet uit voor de smaak.
- 6 grote aardappelen
- 100 g geitenkaas harde, geraspt
- 1 ei
- 100 ml witte wijn
- 100 ml slagroom
- 1 grote ui
- peper & zout
- Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook. Was de aardappelen, droog ze zorgvuldig af, snij de eventuele vieze plekjes weg en snij in plakjes.
- Doe het gekookte water met een snuf zout en de aardappelschijfjes in een pan en kook circa 5 minuten. De aardappelschijfjes moeten niet door en door gaar worden, dan vallen ze uit elkaar.
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de ui en snij in halve ringen.
- Giet de schijfjes af en stort in een stenen ovenschaal en hussel door elkaar met de uienringen. Leg de bovenste plakjes aardappel gezellig neer, die daaronder zie je toch niet.
- Kluts in een kommetje slagroom, witte wijn, ei, geraspte kaas, peper & zout door elkaar en giet over de aardappelschijfjes.
- Bak je goddelijke aardappelgratin met geitenkaas in circa 60 minuten goudbruin en gaar.
- Dit gerecht valt wat mij betreft in de categorie 'slowfood', dus niet stiekem de oventemperatuur omhoog schroeven en de baktijd verkorten hoor! Deze aardappelgratin moet echt even lekker pruttelen en inkoken.
- Ook lekker: wat verse tijmblaadjes van hun takjes rissen en aan het room-ei-kaasmengsel toevoegen.
Nick says
Je recept klinkt lekker. 1 kanttekening bij jouw kanttekeningen: heb nog geen oventemperatuur vermeld gezien. Dus dan is die ook moeilijk stiekem door je lezers te verhogen (of te verlagen)…. 😉
Willemijn says
Hahaha, heb het aangepast. Dank voor je oplettendheid!