Hartige taart met groene asperges & munt – Je vóélt ‘m in de lucht hangen, die lente. Overal poppen de narcissen, sneeuwklokjes en andere blijmoedige bloementrosjes uit de grond, op de kinderboerderij zijn alweer de eerste jonge geitjes en kuikentjes geboren en de weersvoorspellingen voor het paasweekend lijken uiterst gunstig.
Ik weet niet hoe dat voor jullie is, maar mijn hemel, wat ben ik toe aan een beetje warmte en zon! De afgelopen weken waren een en al griepellende en chagrijn, daar kon geen vitaminepil tegenop. En ook qua eten snak ik werkelijk naar vrolijke, lichte kost. Salades in plaats van stamppotten. Asperges, aardbeien, rabarber, jaaa!
Met oog op de paasdagen daarom een feestelijke taart met knapperige groene asperges en frisse munt uit eigen tuin. Munt heeft de onhebbelijke gewoonte om nogal te woekeren, dus hoe ik ook mijn best doe met wieden, er duikt altijd wel een plukje op. Ach ja, er zijn ergere dingen om je druk over te maken. Vrolijk Pasen!
- 200 g tarwebloem
- 100 g roomboter
- 1 el kraanwater
- 1 tl zout
- 350 g groene asperges
- 125 ml slagroom vers
- 4 grote eieren
- 1 bosje munt vers
- zwarte peper & zeezout
- 1 vierkante, stenen ovenschaal (22 x 22 cm) (Andere vorm mag ook maar is iets minder mooi.)
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Smelt de boter in de magnetron. Hoeft niet helemaal vloeibaar te worden, als ‘ie maar zacht is.
- Meng bloem, zout, water en het grootste deel van de boter in een kom en kneed tot een samenhangend deeg. Hou ongeveer 1 el boter over om de ovenschaal in te vetten.
- Vet de ovenschaal in en bekleed de boden en de randen met deeg. Prik met een vork een paar gaatjes in de bodem en randen, dan wordt het deeg sneller gaar.
- Bak de bodem 10 minuten voor op 180 °C.
- Snij de houtige achterkantjes van de asperges zodat deze precies in de ovenschaal passen. Ris de muntblaadjes van hun steeltjes en hak de blaadjes fijn. Strooi de muntsnippers over de asperges.
- Klopt eieren en room los in een apart kommetje en breng op smaak met flink wat versgemalen peper en zout. Giet het eimengsel over de asperges en munt en schuif de taart terug in de oven.
- Taart een beetje bleekjes? Gewoon iets langer in de oven. Gaat de bovenkant te hard en is de bodem nog niet gaar? Stukje aluminiumfolie er overheen.
- Let op: de asperges voorkoken is dus niet nodig!
- Lekker met: wat losse plakjes gerookte zalm on top OF een drizzle olijfolie extra vierge + een snuf extra zeezout.
- Geen zin in kruimeldeeg? Plakjes bladerdeeg gebruiken als bodem is ook prima.
- Niet exact hetzelfde formaat ovenschaal in huis? Geen probleem, het komt allemaal niet zo nauw.
- Meer hartigetaartrecepten vind je HIER.
- Dit recept stond eerder in de Nieuwe Meerbode.
Geef een reactie