Kokosmakronen met limoen – Toen ik jong was, kregen mijn zusje en ik door de week hooguit een biscuitje bij de thee. En wanneer we om snoep of koek bedelden riep mijn moeder steevast: ‘Eet maar een appel!’ of ‘We gaan zo eten!’. Maar in het weekend, vooral op zondag, was het feest. Dan kregen we een met spijs gevulde kano, vieslekkere roze koek of wanneer ik veel geluk had: een kokosmakroon. Zo’n fijne kleffe, waarvan je eerst stukje bij beetje het eetpapier afpeuterde en daarna de rest. Zálig.
Snoepen doe ik nog steeds niet veel (dank mam!), maar een tijdje terug was ik in een nostalgische bui en had ik ineens verschrikkelijk veel zin in kokosmakronen. Mét eetpapier natuurlijk, zonder voelt niet compleet. Maar ongelooflijk, wat een onderneming was dat! Eetpapier, ookwel ouwel genoemd, is blijkbaar zo oldschool dat je het niet in elke willekeurige supermarkt vindt. Per x-aantal kilo online bestellen kan wel, maar dat vond ik ook weer overdreven. Uiteindelijk tipte iemand me op Twitter over de pakjes van Look-O-Look bij AH. Daarvan kun je alleen de witte velletjes gebruiken om kokosmakronen mee te bakken, maar ach. En mocht je dat zonde of teveel moeite vinden, dan laat je het eetpapier gewoon weg. Dat is stiekem misschien wel net zo lekker.
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Klop de eieren los in een kom. Schep de geraspte kokos, suiker, zout en bakpoeder er doorheen.
- Was de limoen en rasp de schil boven de kom. Let op: alleen het groen, het witte deel van de schil is bitter.
- Snij de limoen doormidden en knijp het sap uit boven de kom.
- Schep alle ingrediënten goed door elkaar heen.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel 9 halve velletjes eetpapier over het bakpapier. Rondjes knippen hoeft niet, je kunt het beste bijknippen nadat de koekjes gebakken (en enigszins afgekoeld) zijn.
- Schep op elk velletje eetpapier met een eetlepel een bolletje kokosmengsel. Druk elk bolletje voor deze op de bakplaat belandt even aan met de hand. Zo wordt je koekje straks goed stevig.
- Komen je kokosmakronen met limoen een beetje bleekjes uit de oven? Gewoon nog 5-10 minuten langer bakken. Elke oven is anders!
- Ook lekker: vervang limoensap en -rasp door een halve citroen.
- Zin in nóg meer koekjes? Bak dan ook eens deze chocoladekaneelkoeken en ginger snaps.
- Dit recept verscheen eerder in De Nieuwe Meerbode.
nienke says
Deze zijn echt onwijs lekker!! Een aanrader en super snel te maken!
Esther says
Ik heb ze vandaag gemaakt en ze zijn heerlijk. Een aanrader en zou het recept graag willen delen op Pinterest. Maar dat kan jammer genoeg niet.
Willemijn says
Hoi Esther, wat leuk om te horen dat ze zo goed in de smaak vallen! Ik zie nu dat de Pinterest-button op mijn site het niet goed meer doet, dat ga ik zo snel mogelijk proberen te verhelpen. Het recept staat al wel op Pinterest, hopelijk werkt deze link: https://nl.pinterest.com/pin/226305950004464106/. Groet!