Mijn gezonde chili sin carne recept – 2016 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de Boon. Waarom, vraag je? Bonen zijn supergezond, verzadigend, duurzaam en heel erg lekker. Toch eet de gemiddelde Nederlander nog geen kilo bonen per jaar, en elders in de wereld is het ook al niet veel beter gesteld met de bonenconsumptie. Tijd om daar verandering in te brengen, vindt de VN. Mij hoeven ze niet te overtuigen, ik ben dol op peulvruchten en kook er veel mee: wittebonenstoof, rode-linzensoep, kikkererwtensalade en hummus bijvoorbeeld, mmm.
Maar wat ik écht vaak maak, is chili sin carne. Het staat elke 3-4 weken wel een keer op tafel. Sterker, het is mijn ultieme ik-heb-geen-zin-om-te-koken-maar-wil-toch-iets-gezonds-recept. De verstokte carnivoor kan deze chili natuurlijk ook con carne (oftewel: met gehakt) maken, maar zonder is wel iets slanker.
- 400 g kidneybonen
- 150 g mais
- 1 rode paprika
- 1 flinke prei
- 400 g tomatenblokjes
- 70 g tomatenpuree
- 0,5 rode peper
- 2 teentjes knoflook
- 1 el paprikapoeder (pikant)
- 0,5 el djinten (gemalen komijn)
- olijfolie om in te bakken
- peper & zout
- Snij de prei in dunne ringen en spoel af in een vergiet. Snipper de knoflook en hak het rode pepertje en de paprika in kleine stukjes. Hou je van pittig? Doe dan de zaadjes van de rode peper zo dadelijk ook in de pan.
- Verhit een scheutje olijfolie in een hapjespan en fruit de prei, rode peper en knoflook hierin zachtjes aan.
- Doe de tomatenblokjes, tomatenpuree, komijn en paprikapoeder in de pan en laat het geheel een paar minuutjes pruttelen.
- Spoel ondertussen de kidneybonen en de mais af in een vergiet. Laat goed uitlekken, en doe in de pan.
- Roer alle ingrediënten door elkaar en breng op smaak met zout & eventueel wat extra versgemalen peper.
- Lekker met: grof gehakte verse koriander & een handje geraspte kaas.
- Dit recept verscheen eerder in De Nieuwe Meerbode.
Liesbeth says
Heerlijk die chili! Maar waarom moet je de bonen en mais eigenlijk afspoelen?
Willemijn says
Hoi Liesbeth! Ik spoel altijd af omdat het vocht uit blik zo schuimt. Dat komt door de eiwitten. Is verder niet schadelijk ofzo, maar vind ik er zelf niet zo smakelijk uitzien. O, en het vocht van blikbonen bevat ook behoorlijk wat zout, en ik houd liefst zelf de controle op hoeveel zout er in mijn eten gaat. 🙂