• Home
  • Recepten
  • Instagram
  • Recepten-index
  • Over What’s that smell
  • Contact

Whatsthatsmell.nl

Foodblog voor elke dag

Feestelijke sinaasappel-bitterkoekjes-trifle

17 december 2015 by Willemijn Leave a Comment

Ik ben momenteel helemaal in de ban van De smaakbijbel, het boek van Niki Segnit. Not your averege cookbook, want nauwelijks recepten en geen foto’s. Maar wel prachtig uitgegeven en met bergen nuttige informatie over het combineren van smaken en het perfectioneren van smaakcombinaties. Klinkt heel abstract, valt reuze mee. Als je weet dat doperwtjes, munt en vette vis een goede combi vormen bijvoorbeeld, bedenk je zelf zoiets als deze lunchwrap met gerookte zalm, of deze fijne burger met blauwe kaas en bacon. Het boek bood ook inspiratie toen ik op zoek was naar een fijn toetje voor mijn familiediner laatst. Ieder gezinslid verzorgde een gang en ik kreeg het dessert toegewezen. Dankzij De smaakbijbel wist ik hoe geslaagd de combinatie van sinaasappel met amandel (in dit geval amandellikeur, oftewel: amaretto) is. En een trifle is ALTIJD een goed idee, zeker als je weinig tijd hebt, niet in je eigen keuken staat en voor grote gezelschappen moet koken.

Sinaasappel-bitterkoekjes-trifle1
Sinaasappel-bitterkoekjes-trifle recept
Recept afdrukken
  • MaaltijdDessert
Porties Prep Tijd
10 personen 20 minuten
Passieve Tijd
1 uur
Porties Prep Tijd
10 personen 20 minuten
Passieve Tijd
1 uur
Sinaasappel-bitterkoekjes-trifle1
Sinaasappel-bitterkoekjes-trifle recept
Recept afdrukken
  • MaaltijdDessert
Porties Prep Tijd
10 personen 20 minuten
Passieve Tijd
1 uur
Porties Prep Tijd
10 personen 20 minuten
Passieve Tijd
1 uur
Ingrediënten
  • 400 g boerencake (mag je zelf maken of voor een keertje lekker lui bij de bakker halen)
  • 250 g bitterkoekjes (= 1 zakje)
  • 350 ml amaretto
  • 250 ml sinaasappelsap
  • 500 ml slagroom vers
  • 500 g mascarpone
  • 75 g suiker
  • 1,5 kilo handsinaasappelen
Porties: personen
Instructies
  1. Snij de cake in plakken en verbrokkel de bitterkoekjes. Verdeel over twee grote, diepe borden en besprenkel royaal met sinaasappelsap en amaretto.
  2. Klop de slagroom met de suiker stijf. Sla de mascarpone los in een kommetje en spatel voorzichtig door de room. Het mengsel moet luchtig blijven.
  3. Was twee sinaasappelen en rasp de schil door het slagroom-mascarponemengsel. Let op: alleen het oranje deel van de schil, niet het witte.
  4. Pel alle sinaasappelen en breek in kleine partjes. Tip: schakel één van je gasten in, dan is het helemaal zo gepiept.
  5. Pak nu een grote glazen schaal. Glas = leuk want dan kun je de laagjes goed zien. Bouw de trifle laagje voor laagje op. Eerst een laagje cake- & bitterkoekjesbrokken, dan de sinaasappelpartjes, dan de mascarponeroom. Herhaal dit net zo lang tot al je ingrediënten op zijn. Eindig met een laagje mascarponeroom, dat staat mooi.
  6. Laat de trifle een uurtje in de koelkast of een andere koud plek afgedekt staan, dan trekken alle smaken goed in.
    Sinaasappel-bitterkoekjes-trifle
Notities
  • Heerlijk in combinatie met een vers kopje sterke koffie (en een scheutje amaretto daarin ;-).
  • Kleine kinderen onder de eters? Maak dan een apart schaaltje trifle, laat de likeur weg en wees iets royaler met de sinaasappelsap.
  • Geen grote glazen kom in de servieskast? Zelf ben ik groot fan van de kringloopwinkel. De schaal op de foto kocht ik voor (schrik niet) 1,50 euro!
Deel dit Recept

Gerelateerd

Filed Under: Feestrecepten, Nagerechten, Toetjesrecepten Tagged With: Snel klaar, Supersimpel, Vegetarisch, Voor het hele gezin, Vooraf te maken

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWSTE RECEPTEN

  • Recept gevulde eieren met guacamole
  • Snelle hammousse zelf maken
  • Kruidnotenpudding met sinaasappelsaus
  • Mini-saucijzenbroodjes maken
  • Pasta met geroosterde-paprika-tapenade & dragon
  • Pappa al pomodoro (tomatensoep met brood)
  • Koffiecake met amandelcrumble
  • Gezonde kwarktaartjes met aardbeien

VOLG WHAT’S THAT SMELL

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

RECENTE REACTIES

  • Laura op Havermoutmuffins met frambozen
  • Willemijn op Pasta met romige tomaat-mascarponesaus
  • Erica op Pasta met romige tomaat-mascarponesaus
  • Willemijn op Hartige cake met pompoen & feta
  • Johanna op Hartige cake met pompoen & feta

BEKEND VAN

Koken met Willemijn Visser Nieuwe Meerbode

SUPPORTED BY

Recruitment

Willemijn Visser - zelfstandig redacteur

CATEGORIEËN

  • 3x favoriet
  • Avondeten
  • Bij de koffie/thee
  • Bijgerechten
  • Bonen- en peulvruchtenrecepten
  • Borrelrecepten
  • Broodbeleg
  • Brunchrecepten
  • Burgers maken
  • Chinese rijsttafel maken
  • Feestrecepten
  • Geen categorie
  • Gezonde recepten
  • Hartige-taart-recepten
  • Jam maken
  • Kipgerechten
  • Lunchrecepten
  • Magnetronkoken
  • Menu's
  • Nagerechten
  • Ontbijtrecepten
  • Ovengerecht
  • Pastarecepten
  • Pizza maken
  • Rijst- & noodlerecepten
  • Saladerecepten
  • Smoothierecepten
  • Soeprecepten
  • Stamppotrecepten
  • Stoofpotrecepten
  • Toetjesrecepten
  • Tortillarecepten
  • Vegetarische recepten
  • Visgerechten
  • Vleesgerechten
  • Wraps maken

Copyright © 2023 · Crave Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in