En ineens was daar de zoete aardappel. Muffins, brownies, stamppotjes, ontbijtjes: je kunt het zo gek niet bedenken, of er kan zoete aardappel in. Het voordeel van zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, is dat het in tegenstelling tot gewone aardappel nauwelijks koolhydraten bevat. Een bataat is eigenlijk eerder een wortel, dan een aardappel. Deze zoete-aardappel-frietjes zijn niet zo knapperig als echte goeie frieten uit de frituur, maar desondanks superlekker. Het gerookte paprikapoeder (tegenwoordig gewoon bij de grotere Appie te vinden, reuze handig) en polenta (idem) geven dit bijgerecht a little something extra. Ik serveerde ze een doodgewone doordeweekse avond met deze fijne broccolisalade. Maar voor de weekenden is ‘ie ook zéér geschikt. Yum, zó lekker kan gezond dus zijn.
- 3 flinke zoete aardappelen
- 3 el polenta
- 3 el olijfolie
- 2 tl paprikapoeder gerookt
- zeezout
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Was de aardappelen en droog ze goed af. Haal de rare plekjes eraf maar laat de schil verder zitten. Snij de aardappels in plakken en daarna in reepjes van circa 1 cm dik.
- Doe de frieten in een grote kom en meng met de olijfolie, het paprikapoeder en de polenta. Echt even goed husselen, zodat alle frieten bedekt zijn.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel hierover de frieten. Bestrooi naar smaak met zeezout en schuif in de oven.
- Bak de zoete-aardappel-frietjes in circa 30 minuten af.
- Geen gerookt paprikapoeder kunnen vinden? Gewoon paprikapoeder is ook prima.
- Geen polenta? Zonder kan ook, maar die polenta geeft de frieten wel een extra crunch.
- Deze frietjes zijn superlekker, maar heel anders dan gewone, gefrituurde friet. Just so you know.
- Fan van zoete aardappel? Probeer dan ook eens deze gezonde sweet chili chips.
Geef een reactie