Hutspot maken is doodeenvoudig. Je hebt drie gelijke delen wortelen, aardappelen en uien nodig, een beetje geduld, wat smaakmakers, én… Een stamper 😉 Als je de basis eenmaal onder de knie hebt, kun je ook best een keertje variëren. In plaats van spekjes hamblokjes er doorheen bijvoorbeeld. Of in plaats van winterwortel pastinaak, zoals in dit recept. Hoewel pastinaak lid is van de familie Wortel, gedraagt hij zich een tikje anders in de pan. Een winterwortel behoudt na het koken enigszins zijn structuur, daarom is het bij klassieke hutspot ook lekker om een scheutje room of melk toe te voegen voor de smeuïgheid. Pastinaak wordt min of meer ’tot snot’ gekookt, en zorgt daarmee zelf voor een romige structuur. Meer dan een flinke eetlepel mosterd en wat spekjes heb je eigenlijk niet nodig om deze hutspot met pastinaak op smaak te brengen dus. Probeer het maar, ben benieuwd wat je ervan vindt! 🙂
- 400 g pastinaak
- 400 g aardappelen
- 400 g uien (= ongeveer 4 grote uien)
- 1 el mosterd grove
- 125 g spekreepjes
- peper & zout
- Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook in een waterkoker. Schil de aardappels, snij in stukken en doe onderin een kookpan.
- Snij de uien in halve ringen en gooi bovenop de aardappels.
- Maak de pastinaak schoon op dezelfde wijze als je dat bij winterwortels zou doen: bovenkantje eraf, schrappen, wassen en in stukjes snijden. Gooi bovenop de uien.
- Giet het kokende water in de pan. De aardappels moeten onder water staan, de rest van de groente niet per se. Bak de spekjes in een droge pan knapperig.
- Zet de pan op het vuur en kook alle groente in circa 10-15 minuten gaar. Wanneer de aardappels klaar zijn, is de rest dat ook. Prik om de paar minuten met een vork in de aardappels, om de gaarheid te checken.
- Aardappels gaar? Giet de pan af boven de gootsteen en voeg een een flinke eetlepel grove mosterd toe. Stamp alle ingrediënten goed door elkaar met een stamper.
- Roer de uitgebakken spekjes inclusief het braadvocht door je hutspot met pastinaak. Proef op zout en peper en voeg desgewenst toe. Serveer direct.
Geef een reactie