Er zijn hele volksstammen die een jeugdtrauma hebben opgelopen aan het verplicht opeten van hun bord dampende witlof, zuurkool, andijvie of spruitjes. ‘Bord leeg, anders geen toetje,’ sprak moeder dan streng. Enorme scènes natuurlijk, dikke tranen, maar aan het eind van het liedje lag je mooi wel met een knorrende maag in bed. Ikzelf gruwelde vroeger van champignons, en ben daar wonderwel overheen gekomen. Spruitjes daarentegen heb ik altijd prima te doen gevonden. Maar één van mijn all time favorite recepten met kleine kooltjes is toch wel deze spruitjestaart met spekjes. Sterker nog: ik moet de eerste persoon nog tegenkomen die deze taart niet lekker vindt. Echt hoor, beste spruitjeshater, het is het proberen waard!
- 5 plakjes filodeeg
- 500 g spruitjes
- 100 g spekreepjes
- 1 paprika
- 3 eieren
- 2 el slagroom maar (koffie)melk mag ook
- 75 g belegen kaas geraspt
- olijfolie
- peper
- Verwarm de oven voor op 200 ºC. Leg de plakjes filodeeg buiten de vriezer. Maak de spruitjes schoon en snij elk kooltje in. (Hierdoor zijn ze sneller gaar.)
- Doe de spruitjes in een pan en zet ze net onder water. Kook beetgaar in circa 8 minuten. Bak in een droge koekenpan de spekjes knapperig. Was en snij de paprika in kleine stukjes, en bak even mee met de spekjes.
- Vet een quicheschaal met een doorsnede van circa 24 cm Ø in met een beetje olijfolie. Bekleed de vorm met de plakjes filodeeg. Verdeel de spruitjes over de bodem, en daar bovenop de spekjes en paprika.
- Klopt de eieren met de room en flink wat verse peper los. Gooi over de groente en bestrooi de taart tenslotte met de geraspte kaas.
- Bak je spruitjestaart in 30 minuten goudbruin en gaar.
Pauline Lap says
Ziet er heerlijk uit Willemijn. Deze ga ik zeker proberen. Ook ik gruwelde vroeger van spruitjes, maar nu vind ik ze best wel lekker. En met dit recept gaat het zeker lukken.
Willemijn says
Leuk Pauline! Dank voor je reactie 🙂